Το δίλημμα, μέχρι σήμερα, μεταξύ γιατρών και εγκύων για το κατά πόσο πρέπει η εγκυμοσύνη να ολοκληρωθεί πρόωρα ή και να τερματισθεί, όταν η μέλλουσα μητέρα διαγιγνώσκεται με καρκίνο, ήταν πολύ μεγάλο. Φαίνεται, όμως, ότι οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο, την περίοδο της εγκυμοσύνης, μπορούν να αρχίσουν αμέσως την αντικαρκινική θεραπεία τους και δεν χρειάζεται να τερματίσουν την κύησή τους, σύμφωνα με μια Ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Ο καρκίνος κατά την εγκυμοσύνη είναι σπάνιος - συμβαίνει μόνο σε μία έγκυο γυναίκα περίπου ανά 1.000. Η νέα μελέτη έγινε σε 129 παιδιά ηλικίας από 12 έως 42 μηνών (δηλαδή από 1 έως περίπου 4 ετών), τα οποία είχαν εκτεθεί σε χημειοθεραπεία (96 από αυτά) ή ακτινοβολίες (τα 11) ή επέμβαση (της μαμάς τους) κατά τα τελευταία δύο τρίμηνα της εγκυμοσύνης. Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά είχαν στη συνέχεια φυσιολογικές νοητικές και καρδιακές λειτουργίες, ίδιες με μια ομάδα ελέγχου, επίσης 129 παιδιών, γεννημένων από υγιείς μητέρες.

Ο επικεφαλής καθηγητής Frederic Amant, γυναικολόγος – ογκολόγος από το Καθολικό Πανεπιστήμιο και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λουβέν στο Βέλγιο, έκανε τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».

«Όπως δείχνουν τα ευρήματά μας, ο φόβος της αντικαρκινικής θεραπείας δεν είναι λόγος για να τερματίζεται μία κύηση. Η θεραπεία της μητέρας δεν πρέπει να καθυστερεί και η χημειοθεραπεία μπορεί να δοθεί άμεσα» δήλωσε ο Amant. «Η μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τον πρόωρο τοκετό, παρά από τη χημειοθεραπεία, συνεπώς η αποφυγή της πρόωρης γέννας είναι πιο σημαντική από την αποφυγή της χημειοθεραπείας».

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν κάπως απρόσμενα τα ευρήματα, «δεδομένου ότι η αντικαρκινική θεραπεία είναι αρκετά τοξική και τα περισσότερα φάρμακα της χημειοθεραπείας διαπερνούν τον πλακούντα. Η νέα έρευνα συμπεριέλαβε πολλά είδη χημειοθεραπείας. Όμως δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα τα είδη της είναι ασφαλή».

Οι πιο συχνοί καρκίνοι στις εγκύους της μελέτης ήταν του μαστού και του αίματος (λευχαιμία κ.ά.). Οι κύκλοι χημειοθεραπείας στις μητέρες κυμαίνονταν από έναν έως δέκα και ο αριθμός τους δεν φάνηκε να επηρεάζει την υγεία των παιδιών τους. Καμία χημειοθεραπεία δεν είχε γίνει, όμως, κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γιατί σε αυτή την περίοδο είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για το μωρό.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι πρέπει να γίνει μια άλλη μελέτη, με μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, καθώς και μία ανάλυση της επίπτωσης κάθε επιμέρους αντικαρκινικού φαρμάκου. Επίσης πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χημειοθεραπείας σε ορισμένα παιδιά (έως την ηλικία των 18 ετών).