Για πρώτη φορά οι επιστήμονες στην Ευρώπη έδειξαν ότι αυτοί οι ασθενείς κινδυνεύουν να απορρίψει ο οργανισμός τους το σωτήριο μόσχευμα ή να χάσουν τη ζωή τους. Για τη συγκεκριμένη μελέτη συνεργάστηκαν για πρώτη φορά 13 μεγάλα κέντρα μεταμοσχεύσεων σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Ντέηβιντ Ρούτενς του Πανεπιστημίου της Λουβέν, στο Βέλγιο, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ. Όπως εξήγησαν, δε, ο κίνδυνος θανάτου δεν αυξάνεται για όσους λαμβάνουν μια συγκεκριμένη κατηγορία αντιβιοτικών, τις μακρολίδες (κλαριθρομυκίνη, αζιθρομυκίνη κ.ά.) - το ποσοστό θανάτων ήταν 30% έναντι 55% μεταξύ όσων δεν είχαν πάρει αυτά τα αντιβιοτικά.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν διεθνώς κάθε χρόνο εξαιτίας της έκθεσής τους στη ρύπανση του αέρα από μικροσκοπικά σωματίδια διαμέτρου κάτω των δέκα μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), δηλαδή μικρότερη από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας. Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ συστήνουν ότι η συγκέντρωση αυτών των αερολυμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς πνεύμονα κινδυνεύουν λόγω του ότι τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που παίρνουν, προκειμένου να κρατήσουν το ξένο μόσχευμα, εξασθενούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Περίπου οι μισοί ασθενείς με μεταμόσχευση πνευμόνων ζουν τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την επέμβαση, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με τις μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων, κάτι που οφείλεται στο υψηλότερο ποσοστό απόρριψης του μοσχεύματος σε βάθος χρόνου. Οι γιατροί υποπτεύονταν ότι αυτό σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα και η νέα μελέτη το επιβεβαιώνει. Οι ερευνητές συνέλλεξαν στοιχεία για 5.700 ασθενείς με μεταμόσχευση πνευμόνων, μεταξύ 1987 - 2013, σε δέκα Ευρωπαϊκές χώρες. Υπολόγισαν τον βαθμό έκθεσης κάθε ασθενούς στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ανάλογα το πού έμενε. Στη διάρκεια της εξαετούς έρευνας, το 45% των ασθενών πέθανε και το 47% εμφάνισε απόρριψη μοσχεύματος.