Διαβεβαιώσεις για την έγκαιρη αποπληρωμή τους από τον ΕΟΠΥΥ, την εφαρμογή ενός δίκαιου rebate όγκου και την τήρηση ενός κλειστού προϋπολογισμού που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων, ώστε να αποφευχθεί πιθανό clawback, πήραν χθες ο οπτικοί σε συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Οπτικών και Οπτομετρών, δεσμεύθηκαν να ενημερώσουν τον κλάδο τους στη Γενική Συνέλευσή τους που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου 2018.

Καθώς η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενημερωθούν οι Οπτομέτρες για τη νέα σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επισήμανε πως με την σύμβαση καθορίζονται οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη συνεργασίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με νομίμως αδειοδοτημένα καταστήματα οπτικών, προστατεύοντας τους πολίτες και παράλληλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου. 

Πιο αναλυτικά, οι Οπτομέτρες ενημερώθηκαν για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνάντησης, αποζημιώνει τους παρόχους τους εντός των συμβατικών υποχρεώσεων και μάλιστα σε διάστημα κάτω των 60 ημερών για σημαντικό αριθμό παρόχων. 

Παράλληλα, αναλύθηκε ο τρόπος διαμόρφωσης του «κλειστού» προϋπολογισμού για το 2018, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για οπτικά είδη (σύμφωνα με τις δαπάνες προηγούμενων ετών αλλά και τον επιπολασμό των παθήσεων όρασης στον ελληνικό πληθυσμό) καθώς επίσης και του τρόπου ενός δικαιότερου rebate όγκου για τους Οπτομέτρες. Με τις δύο αυτές παρεμβάσεις εκμηδενίζεται η πιθανότητα υπέρβασης του ορίου δαπανών στη συγκεκριμένη κατηγορία και εφαρμογής clawback στους παρόχους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σημείωσε ότι με την υπογραφή της σύμβασης επιτυγχάνεται:
α) Καλύτερη εξυπηρέτηση των Δικαιούχων, οι οποίοι δεν θα προπληρώνουν μια σημαντική δαπάνη και δεν θα συνωστίζονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του Οργανισμού.
β) Απελευθέρωση του προσωπικού των ΠΕΔΙ του Οργανισμού, που σήμερα ασχολείται με τη διεκπεραίωση  των αιτημάτων.
γ) Ανοίγει νέος κύκλος διαλόγου με τους επαγγελματίες του κλάδου για αναθεώρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, προσαρμοσμένος στις πραγματικές ανάγκες του ασθενούς και σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των οπτικών ειδών.