Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση BMJ Journal of Epidemiology and Community Health.

Ένας σκύλος είναι πιο πιθανό να επιτεθεί και να δαγκώσει έναν άνθρωπο, ιδίως άνδρα, αν εκείνος είναι αγχώδης και νευρωτικός. Οι ιδιοκτήτες σκύλων το έχουν επισημάνει εδώ και αιώνες, αλλά τώρα τεκμηριώνεται και επιστημονικά.

Η μικρής κλίμακας ψυχολογική μελέτη του Τμήματος Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ έδειξε επιπλέον ότι, όσο πιο συναισθηματικά σταθερός και λιγότερο αγχώδης είναι κάποιος, τόσο λιγότερο προσελκύει το ενδιαφέρον του σκύλου, που μπορεί, απλά, να τον προσπεράσει αδιάφορα.

Η αλήθεια είναι ότι, όποιος έχει υποστεί επίθεση σκύλου, δεν το ξεχνάει και πολλά χρόνια αργότερα μπορεί να μην έχει καταφέρει να αποδιώξει το αίσθημα του φόβου, κάθε φορά που περνά δίπλα από σκύλο, ακόμη και από τον πιο φιλικό και παιχνιδιάρη. Από τα 700 άτομα, που συμμετείχαν στη μελέτη, περίπου ένας στους τέσσερις είχε δαγκωθεί τουλάχιστον μία φορά, ενώ οι άνδρες είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να δαγκωθούν από ό,τι οι γυναίκες.

Ακόμη, σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι έχουν σκύλο είναι πιθανότερο να δαγκωθούν από ό,τι όσοι δεν έχουν. Αν κάποιος έχει πολλά σκυλιά στο σπίτι του, υπάρχει υπετριπλάσια πιθανότητα να δαγκωθεί, σε σχέση με κάποιον που δεν έχει κανένα σκύλο. Περισσότεροι από τους μισούς (55%) ανέφεραν ότι δαγκώθηκαν από άγνωστο σκύλο.

Τα πραγματικά δαγκώματα είναι πολύ περισσότερα - σχεδόν τριπλάσια - από τις περιπτώσεις που καταγράφονται επίσημα από τα νοσοκομεία ή από την αστυνομία. Ένα στα τρία δαγκώματα (33%) χρειάστηκε ιατρική φροντίδα, αλλά ένα ελάχιστο ποσοστό (0,6%) οδήγησε σε εισαγωγή στο νοσοκομείο.