Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της μελέτης ΥΔΡΙΑ, που παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, οι Έλληνες έχουμε απομακρυνθεί από τη μεσογειακή διατροφή και μεταξύ του πληθυσμού παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση και υπερχοληστεριναιμία. Όπως εξήγησε η επικεφαλής του προγράμματος, καθηγήτρια κα Αντωνία Τριχοπούλου, επτά στους δέκα ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με τους άνδρες να είναι συχνότερα υπέρβαροι και τις γυναίκες να είναι συχνότερα παχύσαρκες. Το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων ενήλικων καταγράφεται στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη (43%), το μικρότερο στην Αττική (30%).

Περίπου ένας στους δέκα ενήλικες δήλωσε ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη (ινσουλινοεξαρτώμενο ή μη). Μάλιστα η συχνότητα του διαβήτη αυξάνεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα στα άτομα άνω των 65 ετών περίπου τρεις στους δέκα να πάσχουν από διαβήτη - το 1% από αυτούς δεν γνωρίζει ότι πάσχει. 

Επιπλέον δύο στους πέντε ενήλικες έχουν ενδείξεις υπέρτασης, ως επί το πλείστον άνδρες. Ένας στους δέκα ενήλικες έχει παθολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης, χωρίς, όμως, να αναφέρει ιατρική διάγνωση ή λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Όσο για τη χοληστερίνη, αυτή "χτυπάει κόκκινο". Δύο στους πέντε ενήλικες έχουν ενδείξεις της νόσου, με τη συχνότητα να αυξάνει με την ηλικία. Το 6% του  πληθυσμού της Ελλάδας έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και δεν το γνωρίζει, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων κάτω των 65 ετών με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Και μέσα σε όλα αυτά και το... κερασάκι στην τούρτα. Ανησυχητικά υψηλά είναι τα επίπεδα κατάθλιψης στη χώρα μας, με το 7% του δείγματος να δηλώνει ότι έχει ή είχε χρόνια κατάθλιψη. Το ποσοστό των γυναικών με χρόνια κατάθλιψη είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο από των ανδρών, ενώ ο επιπολασμός αυξάνει με την ηλικία. 

Σε ό,τι αφορά στη διατροφή, το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής εφαρμόζεται συχνότερα από άνδρες και γυναίκες, 65 ετών και άνω, ενώ τα νεότερα άτομα δείχνουν να έχουν απομακρυνθεί αρκετά από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Πάντως το  80% της πρόσληψης προστιθέμενων λιπιδίων εξακολουθεί να προέρχεται από την κατανάλωση ελαιόλαδου. Σε γενικές γραμμές οι Έλληνες καταναλώνουμε συχνά ψωμί (και άλλα δημητριακά), λαχανικά, γαλακτοκομικά και κρέας, λιγότερα φρούτα, όσπρια και ψάρια.

Τέλος εντύπωση προκαλεί το εύρημα ότι οι κάτοικοι της Αττικής περπατούν περισσότερο (5 ώρες και 40 λεπτά ανά εβδομάδα) ανεξαρτήτως εποχής, συγκριτικά με τους κατοίκους των λοιπών περιοχών της χώρας. Μάλιστα, οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης περπατούν μόλις 4 ώρες και 30 λεπτά την εβδομάδα.