Τελευταία, τα ευρείας χρήσης αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη, είναι στο στόχαστρο της διεθνούς επιστημονικής έρευνας.

Αυτή τη φορά διαπιστώθηκε από μετα-ανάλυση του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Policy Insights from the Behavioral and Brain Sciences, ότι έχουν ευρύτερες επιδράσεις από την ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων, ειδικά στην περίπτωση των γυναικών.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μετα-ανάλυσης οι επιδράσεις αυτές μπορεί να κατηγοριοποιηθούν ως εξής: 

- Ενσυναίσθηση: Συγκριτικά με όσους πήραν εικονικό φάρμακο, εκείνοι που είχαν πάρει μια δόση παρακεταμόλης ήταν λιγότερο αναστατωμένοι ενώ διάβαζαν ότι ένα άλλο άτομο είχε πονέσει και ένιωθαν λιγότερη συμπόνια για εκείνο.

- Ευαισθησία σε συναισθηματικά επώδυνες εμπειρίες: Συγκριτικά με άτομα που πήραν εικονικά φάρμακα, οι γυναίκες που πήραν μια δόση ιβουπροφαίνης ανέφεραν λιγότερα συναισθήματα πόνου από συναισθηματικά επώδυνες εμπειρίες, όπως αποκλεισμό από ένα παιχνίδι ή γράφοντας για μια περίπτωση όπου αισθάνονταν προδομένες. Οι άνδρες παρουσίασαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

- Ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών: Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, τα άτομα που είχαν πάρει μια δόση παρακεταμόλης, έκαναν περισσότερα λάθη αβλεψίας.

- Δυσφορία λόγω αποχωρισμού ενός αντικειμένου: Όταν τους ζητήθηκε να πουλήσουν ένα αντικείμενό τους, τα άτομα που είχαν πάρει παρακεταμόλη όρισαν μια τιμή χαμηλότερη, απ' αυτήν που είχαν ορίσει τα άτομα της ομάδας ελέγχου. 

- Αντιδράσεις σε συναισθηματικούς στόχους: Τα άτομα που είχαν πάρει παρακεταμόλη βαθμολόγησαν ως ευχάριστες και ως δυσάρεστες φωτογραφίες λιγότερο αυστηρά, από άτομα που είχαν πάρει εικονικό φάρμακο.

"Με πολλούς τρόπους τα ευρήματα της ανασκόπησής μας είναι ανησυχητικά. 

Οι καταναλωτές υποθέτουν ότι, όταν παίρνουν ένα μη συνταγογραφούμενο σκεύασμα για τον πόνο, θα ανακουφίσουν τα σωματικά τους συμπτώματα, αλλά δεν προβλέπουν τα ευρύτερα ψυχολογικά αποτελέσματα", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Kyle Ratner.