Αμέλειες γονέων παιδεύουσιν τέκνα ή κάπως έτσι... 

"Αυτές οι συμπεριφορές είναι πιθανόν να οφείλονται σε κενά γνώσης και παρανοήσεις, καθώς και σε πιθανά οικονομικά προβλήματα", σύμφωνα την επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Julie Wang, από το Ινστιτούτο Διατροφικών Αλλεργιών Jaffe, του νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν τις συμπεριφορές των γονιών, που μεγαλώνουν παιδιά με τροφικές αλλεργίες, και το πώς διαχειρίζονται το πρόβλημα στα σπίτια τους.

"Όταν έρχονται οι οικογένειες στο νοσοκομείο, συνηθίζουμε να τις συμβουλεύουμε για τη διαχείριση της διατροφικής αλλεργίας, για να μειώσουμε τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων. Ωστόσο είδαμε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μας εμφάνισαν αλλεργικές αντιδράσεις, που σχετίζονταν με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου", δήλωσε η Dr Wang στο Reuters Health.

"Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους στη διαχείριση των τροφικών αλλεργιών τους".

Όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό The Journal of Allergy and Clinical Immunology, στη μελέτη συμμετείχαν 100 γονείς με τα παιδιά τους ηλικίας από 6 μηνών ως 18 ετών, τα οποία είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με τροφικές αλλεργίες και επισκέφθηκαν τις αλλεργιολογικές κλινικές της περιοχής τους.

Πάνω από το 70% των παιδιών είχε αντιδράσεις τροφικής αλλεργίας κατά το προηγούμενο έτος, ενώ σχεδόν το 40% ανέφερε τουλάχιστον τρεις τέτοιες αντιδράσεις.

Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά είχε υποβληθεί σε κάποια θεραπεία με επινεφρίνη. Περίπου το ένα τρίτο είχε αντιμετωπιστεί σε ένα τμήμα έκτακτων περιστατικών και περίπου το 5% είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν.

Εντύπωση προκαλεί το εύρημα ότι περίπου το 11% των γονέων έδωσε τρόφιμα που προκαλούν αλλεργία στα παιδιά του, επειδή δεν είχε χρόνο να διαβάσει τις ετικέτες με τα συστατικά των τροφίμων. Το 7% δήλωσε ότι το κόστος των τροφίμων ήταν εμπόδιο στην αποφυγή τους.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις γονείς δήλωσε ότι εκθέτει σκοπίμως τα παιδιά του στα τροφικά αλλεργιογόνα, για να δει αν εξακολουθούν να είναι αλλεργικά ή για να "θεραπεύσει" την υποκείμενη αλλεργία.