Η ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 200.000 Έλληνες, ενώ η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση αγγίζει έως και το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, επηρεάζοντας τη ζωή περίπου 100.000 ασθενών στην Ελλάδα. Ο αντίκτυπος των σοβαρών δερματικών νοσημάτων δεν περιορίζεται στα σωματικά συμπτώματα. Δυστυχώς έχει μεγάλες επιπτώσεις και στα συναισθήματα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς με σοβαρά δερματικά νοσήματα να «κρύβουν» το πρόβλημά τους και να απομονώνονται κοινωνικά και ψυχολογικά.

«Η ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια δερματική πάθηση που μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και σε καμιά περίπτωση δεν είναι μεταδοτική. Πρόκειται για ένα συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα, που επηρεάζει αρνητικά τις ζωές των ανθρώπων, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά και χρήζει προσεκτικής αντιμετώπισης. Συχνά χρειάζεται συστηματική θεραπεία για να διατηρηθεί μια ικανοποιητική κλινική ανταπόκριση, ενώ νέες στοχευμένες θεραπείες υπόσχονται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στη μάχη κατά της ψωρίασης» εξήγησε ο Αλέξανδρος Στρατηγός, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνέντευξη τύπου. 

«Η κνίδωση είναι μια από τις πιο συχνές σοβαρές δερματικές νόσους. Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας εμφάνισης των συμπτωμάτων (πομφοί ή/και αγγειοοίδημα που συνοδεύονται από έντονο κνησμό) στην περίπτωση της Χρόνιας Αυθόρμητης Κνίδωσης, επηρεάζει σε πολλά επίπεδα την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους ασθενείς αυτούς, πλήρη έλεγχο του νοσήματός τους και κατ’ επέκταση της καθημερινότητάς τους, κάτι το οποίο είναι πλέον εφικτό με την ελπίδα που μας δίνουν νέες θεραπείες» συμπλήρωσε η Αλεξάνδρα Κατσαρού, καθηγήτρια Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός».

Από την πλευρά των ασθενών, ο πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση «Καλυψώ», Κωνσταντίνος Λούμος, τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι η ψωρίαση είναι ένα μη μεταδοτικό νόσημα και μη απειλητικό για τη ζωή, συχνά οι ασθενείς με ψωρίαση οδηγούνται στον κοινωνικό αλλά και στον επαγγελματικό αποκλεισμό. 

Η εκστρατεία «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας - Skin to live in» επιχειρεί να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα χρόνια δερματικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση και η κνίδωση, με μια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας. Στην έκθεση φωτογραφίας, που φιλοξενείται τον Οκτώβριο στο Νοσοκομείο Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Αθηνών «Α. Συγγρός», διάσημοι Έλληνες από τον καλλιτεχνικό, αθλητικό και δημοσιογραφικό κόσμο «συναντούν» άτομα με Ψωρίαση και Κνίδωση, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος και αποκλεισμού που βιώνουν οι ασθενείς αυτοί. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό, από την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Κνίδωσης), έως την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης), καθημερινά 9.00 π.μ. - 14.00 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στην ψωρίαση και στην κνίδωση, αλλά και για να «ψηφίσετε» την αγαπημένη σας φωτογραφία από την έκθεση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.skintolivein.gr.