Μία σημαντική διεθνής κλινική δοκιμή απέδειξε ότι ένα νέο φάρμακο, η απαλουταμίδηυπερδιπλασιάζει την επιβίωση σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην τυπική θεραπεία.

Οι ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο Μασσαχουσέτης και από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μελέτησαν την επίδραση του φαρμάκου σε 1.200 ασθενείς από 23 χώρες.

Όλοι είχαν μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, που είχε σταματήσει να ανταποκρίνεται στο ADT (αφαίρεση ανδρογόνων) αλλά εμφάνιζε αυξημένα τα επίπεδα ενός ειδικού αντιγόνου, κάτι που σημαίνει ότι διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο για εξάπλωση του καρκίνου. Οι ασθενείς έλαβαν είτε απαλουταμίδη, είτε εικονικό φάρμακο.

Οι όγκοι του προστάτη επιδεινώνονται από την τεστοστερόνη, αλλά το νέο φάρμακο εμποδίζει τον υποδοχέα, που είναι υπεύθυνος γι' αυτή την επιδείνωση.

Οι άνδρες, που συμμετείχαν στην κλινική μελέτη, είχαν κατά μέσο όρο 40,5 μήνες επιβίωση χωρίς περαιτέρω εξέλιξη της νόσου, προτού οι όγκοι τους κάνουν μετάσταση.

Επιπλέον η λήψη του φαρμάκου μείωσε συμπτώματα, όπως ο πόνος στα οστά, αλλά και τον θάνατο από άλλες αιτίες.

"Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το νέο φάρμακο μπορεί να καθυστερήσει ή να εμποδίσει την ανάπτυξη μεταστάσεων και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με την εξέλιξη της νόσου", είπε ο Dr Eric Small, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

Η μελέτη ακολουθεί περσινή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το φάρμακο αμπιρατερόνη, όταν προστεθεί στην κλασσική ορμονοθεραπεία, μπορεί να διπλασιάσει το προσδόκιμο ζωής σε ασθενείς με την πιο προηγμένη μορφή του καρκίνου του προστάτη και να θεραπεύσει αποτελεσματικά τη νόσο σε πολλούς ασθενείς.