Το χαμόγελό του και η ευτυχισμένη του έκφραση έκλεψαν τις καρδιές της κριτικής επιτροπής του ετήσιου διαγωνισμού φωτογραφίας της εταιρίας βρεφικών τροφών Gerber.

Ο Lucas Warren είναι ενός έτους και έχει σύνδρομο Down. Στον φετινό διαγωνισμό υπήρξαν πάνω από 14.000 συμμετοχές, αλλά για πρώτη φορά οι κριτές επέλεξαν ένα παιδί με αυτή τη χρωμοσωμική ανωμαλία.

Ο Bill Partyka, CEO και πρόεδρος της εταιρίας, δήλωσε: "Κάθε χρόνο επιλέγουμε το μωρό, το οποίο αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα της μακράς παράδοσης της εταιρείας, στο να αναγνωρίζει πως κάθε μωρό είναι μωρό της Gerber. Φέτος ο Lucas ήταν το καταλληλότερο πρόσωπο".

Η εταιρεία διενεργεί τον φωτογραφικό διαγωνισμό από το 2010, παρότι οι γονείς στέλνουν φωτογραφίες των μωρών τους από την αρχή της 90χρονης ιστορίας της.

Η οικογένεια Warren θα λάβει από την εταιρεία 50.000 δολάρια - τα οποία, όπως είπαν οι γονείς του Λούκας, θα διαθέσουν για την μόρφωση και για την εκπαίδευσή του - ενώ ο Λούκας θα έχει την "πρώτη θέση" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Gerber.

Το σύνδρομο Down ή τρισωμία 21 προκαλείται από τον πλεονασμό γενετικού υλικού στο χρωμόσωμα 21, που δημιουργεί τρεις εκδοχές αυτού του χρωμοσώματος, αντί για τις φυσιολογικές δύο. Τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της ανωμαλίας είναι σωματική και νοητική υστέρηση, που κυμαίνεται από ελαφριά ως βαριά. Το χαμηλό ανάστημα και n τάση για παχυσαρκία είναι συνήθη χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών στις ΗΠΑ, περίπου ένα στα 700 μωρά στις ΗΠΑ γεννιέται κάθε χρόνο με σύνδρομο Down.

"Λατρεύει τα παιχνίδια, του αρέσει να γελάει και να κάνει και τους άλλους να γελούν", είπε η η μητέρα του Lucas, Cortney Warren.

"Ελπίζουμε αυτή η ευκαιρία να ρίξει φως στην κοινότητα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και να ενημερώσει τους ανθρώπους ότι με την αποδοχή και με την υποστήριξη έχουν την ικανότητα να αλλάξουν τον κόσμο, όπως οποιοσδήποτε άλλος".

Η Katie Driscoll, ιδρύτρια και πρόεδρος της ΜΚΟ "Changing the Face of Beauty" δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι αν οι εμπορικές εταιρίες αντιπροσωπεύουν παιδιά με αναπηρία, γνωστοποιούν την αξία τους στην κοινωνία μας".