Την ώρα που κάποιοι παρορμητικοί ερωτευμένοι έχουν κλείσει εκκλησία για να παντρευτούν μεθαύριο, στις 14 Φεβρουαρίου, νέα έρευνα τους προσγειώνει ανώμαλα.

Όπως φαίνεται, όσοι παντρεύονται την ημέρα που γιορτάζει ο Άγιος Βαλεντίνος, ο προστάτης των απανταχού ερωτευμένων, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο.

Την έρευνα έκανε το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, αφού εξέτασε τις περιπτώσεις 1,1 εκατομμυρίου γάμων και διαπιστώθηκε ότι όσοι ανταλλάσσουν γαμήλιους όρκους τη συγκεκριμένη μέρα, έχουν 37% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν.

Μάλιστα το 45% αυτών των ζευγαριών, σχεδόν ένα στα δύο δηλαδή, δεν καταφέρνει να γιορτάσει ούτε την τρίτη επέτειο γάμου του, σε σύγκριση με εκείνα που παντρεύονται σε άλλες ημερομηνίες...

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Population Economics

Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τα ευρήματα, οι επιστήμονες είπαν ότι αυτά τα ζευγάρια είναι πιο παρορμητικά από άλλα και ζούσαν μαζί για μικρότερο χρονικό διάστημα πριν παντρευτούν. Αποφάσισαν, δηλαδή, να ενώσουν τις ζωές τους σε μια στιγμή έντονου πάθους ή άκρατου ρομαντισμού και όρισαν ημερομηνία τις 14 Φεβρουαρίου, θέλοντας να "σφραγίσουν" τη μεγάλη τους αγάπη.

"Η ευκαιρία να παντρευτείς σε μια ξεχωριστή ημερομηνία θα μπορούσε να κάνει την ιδέα του γάμου πιο ελκυστική και να επηρεάσει την ποιότητα της δέσμευσης που συνεπάγεται ένας γάμος", σχολίασαν οι ερευνητές.

Πάντως εξίσου επιρρεπή στο διαζύγιο φαίνεται ότι είναι και τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Η αρχή του έτους δεν είναι μια δημοφιλής εποχή για γάμους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι η εξαίρεση. Ο μέσος αριθμός των γάμων καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους είναι 313 την εβδομάδα, αλλά του Αγίου Βαλεντίνου φτάνει τους 1.039.