Ειδικότερα φαίνεται ότι η χρήση λαμπτήρων με χαμηλού επιπέδου μακρύ υπεριώδες φως στους δημόσιους χώρους θα είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος, για τον περιορισμό της μετάδοσης και της εξάπλωσης των ασθενειών που οφείλονται σε αερομεταφερόμενα μικρόβια, όπως είναι η γρίπη, αλλά και η φυματίωση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστημονική έκδοση Scientific Reports, το συγκεκριμένο φως δεν φαίνεται να προκαλεί βλάβες στο δέρμα ή στα μάτια. 

"Ξέρουμε εδώ και έναν αιώνα ότι το υπεριώδες φως είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη θανάτωση μικροβίων, βακτηρίων και ιών", είπε ο επικεφαλής της μελέτης David Brenner, διευθυντής του Κέντρου Ακτινολογικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving Medical Center.

"Για τον λόγο αυτό, οι συσκευές UV χρησιμοποιούνται συχνά για αποστείρωση - του ιατρικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία, για παράδειγμα, ή του πόσιμου νερού για τους κατασκηνωτές καταφυγίων.

Αλλά οι συμβατικοί μικροβιοκτόνοι λαμπτήρες δεν είναι ασφαλείς για τον άνθρωπο. Η παρατεταμένη έκθεσή του σε αυτούς μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη στα μάτια. Έτσι, μέχρι τώρα, είναι πραγματικά πολύ πρακτικοί όταν οι άνθρωποι δεν είναι γύρω τους. Μπορείτε να αποστειρώσετε ένα νοσοκομειακό δωμάτιο, αλλά όχι όταν κάποιος είναι μέσα".

Με κόστος κάτω από 1.000 δολάρια ανά λάμπα - λογικά η τιμή θα πέσει αν γίνει μαζική παραγωγή - ο φωτισμός αυτού του τύπου (far UVC) μπορεί να εφαρμοσθεί ευρύτερα και θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από τα αντιγριπικά εμβόλια, δήλωσαν ενθουσιασμένοι οι ερευνητές.

Όπως έδειξε η νέα έρευνα, η υπεριώδης ακτινοβολία far-UVC με χαμηλές δόσεις, σε μήκος κύματος 222 νανομέτρων, δεν επιφέρει βλάβες στους ανθρώπινους ιστούς, ενώ καταστρέφει ιούς όπως τον ιό Η1Ν1 της γρίπης και το ανθεκτικό βακτήριο MRSA.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να προβλέψουν πόσος καιρός θα χρειαστεί μέχρι αυτές οι λάμπες να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο, αλλά λένε ότι είναι "εξαιρετικά αισιόδοξοι" για την τεχνολογία.

"Δεν υπήρξε τρόπος θανάτωσης των ιών στον αέρα στους δημόσιους χώρους και αυτή είναι μια προσέγγιση που μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα", κατέληξαν.