Μέσα σε ένα μήνα, ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να εκκαθαρίσει τα τιμολόγια του 2013 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα με τις ιδιωτικές κλινικές και να καταλογίσει πρόστιμα στους παραβάτες.

Το υπουργείο Υγείας θα αποφασίσει στη συνέχεια τον τρόπο εκκαθάρισης των λογαριασμών με τις κλινικές για το 2014 και 2015.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η σημερινή συνάντηση που είχαν σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Παύλος Πολάκης με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το θέμα των ελέγχων των κλινικών από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και αποφασίστηκε η δρομολόγηση συγκεκριμένων  ενεργειών με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου και εκκαθάρισης.

Το υπουργείο Υγείας υπενθύμισε ότι "λόγω των ενστάσεων που είχαν ως συνέπεια να μην έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι έλεγχοι για το 2013, τον προηγούμενο μήνα- και μετά από συμφωνία με τους «θεσμούς»- αποφασίστηκε η αλλαγή του μαθηματικού τύπου του claw back για το 2014 και η αποσύνδεσή του από αυτό του 2013 έτσι ώστε να είναι δυνατή η είσπραξή του (μνημονιακή δέσμευση).  Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση  δεν πρόλαβε να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ λόγω της προκήρυξης εκλογών και τελικά υπογράφηκε από τον Υπηρεσιακό Υπουργό Υγείας, Θάνο Δημόπουλο αφού είχε διασφαλιστεί ότι με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει καμία πιθανότητα απαλλαγής των κλινικών από τον έλεγχο των υποβαλλόμενων δαπανών τους. 

Αντιθέτως, η Υπουργική Απόφαση εισάγει νέες, πιο αυστηρές ποινές (παρ. 9 της ΥΑ) από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τους παραβάτες. Ειδικότερα, σε αυτούς που έχουν παραβάσεις οι οποίες υπερβαίνουν το 10% των αιτούμενων ποσών, επιβάλλεται πρόσθετη ποινή διακοπής της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ ενός μηνός, ενώ για υπότροπους επιβάλλεται ελάχιστη ποινή διακοπής της σύμβασης συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ διάρκειας έξι μηνών".

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δήλωσε ότι "θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να παταχθεί η διαφθορά, να καταπολεμηθεί η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και να διασφαλιστεί η διαφάνεια στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση- και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα- δόθηκε εντολή στον ΕΟΠΥΥ να μεριμνήσει για την ολοκλήρωση, εντός μηνός, του ελέγχου για το έτος 2013 καθώς και για τον αναγκαίο καταλογισμό των ποινών και των προστίμων σε όλους τους παραβάτες. Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα ανακοινώσει άμεσα τις αποφάσεις της για τον τρόπο διενέργειας του ελέγχου για τα έτη 2014 και 2015".