Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αυτοτονία του δημοφιλούς αμερικανού ηθοποιού Ρόμπιν Γουίλλιαμς το 2014, σύμφωνα με ερευνητές.

Πέντε μήνες μετά τον θάνατό του οι αυτοκτονίες στις ΗΠΑ εμφάνισαν αύξηση 10%, δηλαδή σημειώθηκαν 1.841 παραπάνω, όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση PLOS One.

Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των ανδρών ηλικίας από 30 έως 44 ετών.

Ακόμη πιο αξιοσημείωτη - και ενδεικτική της τάσης μιμητισμού - είναι, μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, η αύξηση κατά 32% των αυτοκτονιών με τη μέθοδο της ασφυξίας, του ίδιου τρόπου, δηλαδή, με τον οποίο ο ηθοποιός, ο οποίος έπασχε από μια μορφή άνοιας, έβαλε τέλος στη ζωή του. Συγκριτικά, οι αυτοκτονίες με άλλες μεθόδους αυξήθηκαν κατά 3%.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Ντέηβιντ Φινκ του Τμήματος Επιδημιολογίας, επεσήμαναν ότι πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης "ξεπέρασαν τα όρια", δίνοντας υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες για τον θάνατο του διάσημου, βραβευμένου με Όσκαρ, ηθοποιού. 

"Όσο περισσότεροι άνθρωποι ακούνε και μαθαίνουν τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες, τόσο περισσότερο μπορούν να σχετίζονται με αυτό, ενδεχομένως", δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει σχετικές συστάσεις προς τα μέσα ενημέρωσης να αποφεύγουν να δίνουν λεπτομέρειες για τον τρόπο μιας αυτοκτονίας, ιδίως σε περίπτωση διασήμων προσώπων, ακριβώς για να μειώνεται η πιθανότητα μίμησης από άτομα υψηλού κινδύνου για αυτοκτονίες.