Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cognitive, Affective & Behavioural Neuroscience.

Όπως διαπιστώθηκε, ακόμη και μετά από δυο ποτά μειώθηκε η δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου - μια περιοχή που σχετίζεται με τα επίπεδα της επιθετικότητας ενός ατόμου.

Αν και οι ειδικοί υποπτεύονταν εδώ και αρκετό καιρό ότι ο προμετωπικός φλοιός σχετίζεται με την επιθετικότητα, είναι η πρώτη φορά που το είδαν να συμβαίνει. 

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Thomas Denson, από το Πανεπιστήμιο New South Wales στην Αυστραλία, είπε: "Παρόλο που υπήρχε συνολική επιβάρυνση στον προμετωπιαίο φλοιό λόγω του αλκοόλ, ακόμη και μικρές ποσότητες παρατηρήσαμε ότι είχαν άμεση σχέση με την έκφραση επιθετικής και βίαιης συμπεριφοράς

Οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να υποστηρίζουν διαφορετικές συμπεριφορές, όπως την ηρεμία και την επιθετικότητα, ανάλογα με το αν ένα άτομο είναι νηφάλιο ή μεθυσμένο".

Για να εντοπίσουν τις επιπτώσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο σε πραγματικό χρόνο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες (MRI) που μετρούν τη ροή του αίματος και δείχνουν ποιες περιοχές είναι πιο δραστήριες.

Οι 50 συμμετέχοντες - όλοι νέοι άνδρες - ήπιαν αλκοόλ (βότκα συγκεκριμένα) ή εικονικό ποτό χωρίς αλκοόλη. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να αντιδράσουν σε μια προκλητική συμπεριφορά, ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα της επιθετικότητάς τους - το να προκληθούν από κάτι ή από κάποιον δεν βρέθηκε να επηρεάζει τις νευρικές απαντήσεις των συμμετεχόντων.

Εντούτοις, όταν συμπεριφέρονταν επιθετικά, παρατηρήθηκε μια έντονη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου εκείνων που είχαν καταναλώσει αλκοολούχα ποτά. Αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε επίσης στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή. Επίσης, παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο, το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη των ανθρώπων.

Η ερευνητική ομάδα είναι θετική στην επέκταση της μελέτης, καθώς θεωρεί ότι με βάση τα ευρήματα θα μπορούσε να μειωθεί η βλάβη που σχετίζεται με το αλκοόλ.