Οι ασθενείς κατάφεραν να προσγειώσουν έναν πύραυλο στο βιντεοπαιχνίδι, όταν αυτό συνδεόταν με την περιοχή του εγκεφάλου που είναι ευαίσθητη στην ομιλία και στις ανθρώπινες φωνές.

Με τον καιρό, οι ασθενείς έμαθαν να χρησιμοποιούν την τεχνική στην καθημερινή τους ζωή για να μειώσουν τη δύναμη των ψευδαισθήσεων.

Η ερευνητική ομάδα, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King's College του Λονδίνου και από το Πανεπιστήμιο του Roehampton, λέει ότι η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ασθενείς με σχιζοφρένεια, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα.

Οι ασθενείς αυτοί είναι γνωστό ότι έχουν πιο ενεργό ακουστικό φλοιό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο ευαίσθητοι στους ήχους και στις φωνές.

Και οι 12 εθελοντές, που συμμετείχαν στην εν λόγω επιστημονική μελέτη, είχαν καθημερινά δυσάρεστες και απειλητικές ψευδαισθήσεις - ένα σύνηθες σύμπτωμα της σχιζοφρένειας.

Για να ελέγξουν τα συμπτώματά τους, τους ζητήθηκε να παίξουν ένα βιντεοπαιχνίδι ενώ βρίσκονταν σε σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας, χρησιμοποιώντας τις δικές τους διανοητικές στρατηγικές, ώστε να μετακινήσουν έναν μηχανοκίνητο πυραύλο και με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να μειώσουν τις εξωτερικές φωνές που άκουγαν.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Translational Psychiatry

Η Dr Natasza Orlov από το King's College εξήγησε: "Οι ασθενείς γνωρίζουν πότε πρόκειται να ξεκινήσουν οι φωνές, μπορούν να το αισθανθούν, γι' αυτό θέλουμε να θέσουν αμέσως σε εφαρμογή αυτήν την βοήθεια για να μειώσουν οι φωνές ή να σταματήσουν τελείως. Όλοι οι ασθενείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι φωνές τους έγιναν λιγότερο εξωτερικές, πιο εσωτερικές και λιγότερο αγχωτικές. Και ήταν καλύτερα σε θέση να τις αντιμετωπίσουν.

Αν και το μέγεθος του δείγματος στη μελέτη είναι μικρό και μας λείπει μια ομάδα ελέγχου, αυτά τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα".

Άλλοι επιστήμονες έκαναν λόγο για μια νέα προοπτική αντιμετώπισης κάποιων συχνών συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας και ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα ξεκινήσει μελέτη σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών.