Οι ερευνητές από το κρατικό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα εντόπισαν μερικούς από τους βασικούς δείκτες για απιστία, βάσει μιας τριετούς ανάλυσης των συζυγικών συμπεριφορών 233 νιόπαντρων ζευγαριών.

Όλως παραδόξως διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν ικανοποιημένοι από το σεξ στη σχέση τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εξαπατήσουν τους συντρόφους τους, πιθανόν επειδή «αισθάνθηκαν πιο θετικά για το σεξ εν γένει», σύμφωνα με την έρευνα.

Τα ευρήματα έδειξαν, εξάλλου, ότι οι άνδρες με μια πιο ελκυστική σύζυγο είναι λιγότερο πιθανό να "ξενοκοιτάξουν", σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν έναν πιο ελκυστικό σύζυγο. Επίσης και οι νεότεροι σε ηλικία.

Τα ζευγάρια που συμμετείχαν, κλήθηκαν να δώσουν αυστηρά προσωπικές λεπτομέρειες σχετικά με τη σχέση τους, συμπεριλαμβανομένης της ικανοποίησης από τον γάμο, από τη μακροπρόθεσμη δέσμευση, με το αν υπήρξαν άπιστοι και αν ήταν ακόμα μαζί.

Τους ζητήθηκε να δουν φωτογραφίες από εξαιρετικά ελκυστικούς και από συμπαθείς, απλά, άνδρες και γυναίκες, με μέτρια εμφάνιση. Εκείνοι που γρήγορα σταμάτησαν να κοιτάνε ένα ελκυστικό άτομο, βρέθηκε ότι ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν εξωσυζυγική σχέση κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η διαφορά στο βλέμμα ανάμεσα στους άπιστους και στους πιστούς ανθρώπους ήταν μόλις κλάσματα του δευτερολέπτου, αλλά αύξησε τις πιθανότητες απιστίας κατά 50%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι πιο αφοσιωμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν δύο "τεχνικές". Καταρχάς "υποβάθμισαν" την ομορφιά των άλλων, όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την εξωτερική εμφάνιση. Επιπλέον απέφευγαν να σκέπτονται πόσο ελκυστικός είναι κάποιος, με τον οποίο πιθανά θα έκαναν σχέση.

Και οι δύο αυτές αντιδράσεις ελαχιστοποίησαν τον κίνδυνο απιστίας και, ως εκ τούτου, ήταν παράγοντες σταθερών σχέσεων, χωρίς "νυχτοπερπατήματα". 

Ο ερευνητής Jim McNulty είπε ότι αυτές οι τεχνικές είναι έμφυτες: "Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν απαραίτητα τι κάνουν ή γιατί το κάνουν. Αυτές οι διαδικασίες είναι σε μεγάλο βαθμό αυθόρμητες και αβίαστες και μπορούν να διαμορφωθούν κάπως από τη βιολογία ή / και τις εμπειρίες από την πρώιμη παιδική ηλικία".

Το εύρημα που δεν εξέπληξε καθόλου τους ερευνητές ήταν ότι απιστούν όσοι άνθρωποι είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με τις σχέσεις τους.

Οι άνδρες, που είχαν προηγουμένως πολλούς βραχυπρόθεσμους ερωτικούς δεσμούς, ήταν, επίσης, πιο πιθανό να έχουν ένα ερωτικό ειδύλλιο παράλληλα με τον γάμο τους, αν και το αντίθετο φάνηκε να ισχύει για τις γυναίκες.

Όπως έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Journal of Personality and Social Psychology, που δημοσιεύθηκε η μελέτη: "Με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και, συνεπώς, με την αυξημένη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση σε άλλα άτομα, το να κατανοήσουμε τον τρόπο, με τον οποίο κάποιοι άνθρωποι αποφεύγουν τον πειρασμό της απιστίας, μπορεί να είναι πιο σημαντικό από ποτέ για την κατανόηση των σχέσεων".