Με ιατρική βεβαίωση από το κέντρο αναπαραγωγής θα πρέπει να καταφτάνουν από δω και μπρος οι γυναίκες που υπόκεινται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, προκειμένου να παραλάβουν τα φάρμακα για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας από τον ΕΟΠΥΥ.

Η ιατρική βεβαίωση έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα δικαιολογητικά για τη χορήγηση των φαρμάκων από τον Οργανισμό.

Στη σχετική απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Δημ. Κοντού σημειώνεται πως ήδη,  ο ΕΟΠΥΥ έχει αποφασίσει ότι για την παραλαβή των φαρμάκων από τα φαρμακεία του για δεύτερη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προσκομίζουν εκτός από την απόφαση της επιτροπής και μια εξέταση β'  χοριακής γοναδοτροπίνης, ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο πιθανής εγκυμοσύνης.

Καθώς όμως διαπιστώθηκαν επιστροφές φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, στο εξής, θα ζητείται και ιατρική βεβαίωση από το κέντρο αναπαραγωγής που πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη προσπάθεια και στην οποία ο θεράπων γυναικολόγος γιατρός θα βεβαιώνει ότι τα φάρμακα της προηγούμενης προσπάθειας έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Στην ίδια βεβαίωση θα αναφέρει το αποτέλεσμα της προηγούμενης προσπάθειας αν ήταν επιτυχής - οπότε αποκτήθηκε παιδί,  ή όχι, αλλά και το αν έγινε ανάπτυξη ωαρίων ή και εμβρυομεταφορά.

Η βεβαίωση θα πρέπει να φέρει σφραγίδα και υπογραφή του θεράποντος γιατρού, καθώς και τη σφραγίδα του κέντρου αναπαραγωγής στο οποίο πραγματοποιήθηκε η προσπάθεια εξωσωματικής και σπερματέγχυσης.
Σε περίπτωση επιτυχημένης κυοφορίας, η ασφαλισμένη περνά εκ νέου από την επιτροπή εξωσωματικής προς έγκριση, εφόσον δεν έχει εξαντλήσει το όριο των προσπαθειών που δικαιούται.
Διευκρινίζεται επίσης ότι η υποχρέωση προσκόμισης της σχετικής βεβαίωσης θα ισχύει για όλα τα νέα περιστατικά που πρόκειται να εξετασθούν από τις Επιτροπές Εξωσωματικής.