Πρόσφατη έρευνα πάνω σε χημικές ουσίες, που είναι γνωστές ως υπερφθοροαλκυλικές (PFAS- οι οποίες βρίσκονται, επίσης, σε χαρτοπετσέτες και σε χαρτιά που δεν είναι λιπαρά - βρήκε μια σύνδεση μεταξύ των επιπέδων τους στο αίμα και της ανικανότητας κάποιου να αδυνατίσει.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τις PFAS με καρκίνο, διαταραχή ορμονών και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ωστόσο τα δεδομένα που έδειξαν τις επιδράσεις στο σωματικό βάρος ήταν σποραδικά.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Harvard ανέλυσε 621 παχύσαρκους και υπέρβαρους ανθρώπους, που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος, για χρονικό διάστημα δύο ετών, σύμφωνα με όσα αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine. Διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 6,4 κιλά, αλλά ανέκτησαν 2,7 κιλά κατά τη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών.

Εκείνοι που ξαναπήραν τα περισσότερα κιλά είχαν, επίσης, τις υψηλότερες συγκεντρώσεις PFAS στο αίμα τους, γυναίκες κυρίως. Κατά μέσο όρο οι γυναίκες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα PFAS στο αίμα ανέκτησαν 1,7 έως 2,2 κιλά παραπάνω από τους υπόλοιπους.

Οι ουσίες PFAS χρησιμοποιούνται για πάνω από 60 χρόνια σε διάφορα προϊόντα, από συσκευασίες τροφίμων και ρούχα, μέχρι τηγάνια και κατσαρόλες. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να συσσωρευτούν στο πόσιμο νερό και στην τροφική αλυσίδα και να παραμείνουν στο ανθρώπινο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ομάδα του Χάρβαρντ επεσήμανε ότι οι PFAS μπορεί να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για κάποιους να χάσουν βάρος.

Όπως δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής Philippe Grandjean: "Συνήθως σκεφτόμαστε την σχέση των χημικών ουσιών PFAS με σπάνια προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος. Αλλά φαίνεται ότι παίζουν, επίσης, ρόλο στην παχυσαρκία, ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αποφυγή ή η μείωση της έκθεσης σε PFAS μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν ένα σταθερό σωματικό βάρος, αφού πρώτα χάσουν με επιτυχία κάποια κιλά, ειδικά τις γυναίκες".