Ειδικότερα φάνηκε ότι ενήλικες γυναίκες, οι οποίες στα 7 τους χρόνια ήταν πιο κοντές από τις συμμαθήτριές τους, διατρέχουν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, τον πιο κοινό τύπο εγκεφαλικού, που συμβαίνει όταν ένας θρόμβος εμποδίζει μια αρτηρία να μεταφέρει αίμα στον εγκέφαλο.

Αντίστοιχα οι άνδρες, που ήταν κοντοί για την ηλικία τους στα 7 τους χρόνια, διατρέχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ισχαιμικό εγγεφαλικό και 11% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο σπάει στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Jennifer Lyn Baker, της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό Stroke.

Ανέλυσαν στοιχεία για 311.009 παιδιά ηλικίας από 7 έως 13 ετών, που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1930-1989 και παρακολούθησαν τους μισούς συμμετέχοντες για τουλάχιστον 31 χρόνια, με διάρκεια παρακολούθησης που κυμάνθηκε από 25 έως 83 έτη. Το πόσο αναπτύχθηκαν τα παιδιά μεταξύ 7-13 χρόνων δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.

"Τα άτομα με μικρότερο ύψος θα πρέπει να εστιάζουν σε παράγοντες κινδύνου που μπορούν να ελέγξουν, όπως στην υψηλή πίεση, στο κάπνισμα, στην ανεβασμένη χοληστερόλη και στην παχυσαρκία, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι εγκεφαλικού επεισοδίου", είπε η επικεφαλής ερευνήτρια.

Το ύψος του παιδιού καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες, αλλά επηρεάζεται και από περιβαλλοντικούς, όπως η διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, η διατροφή του παιδιού μετά τη γέννησή του, οι τυχόν λοιμώξεις του από μικρόβια, το ψυχολογικό στρες που μπορεί να έχει κ.ά.