Το να κοιμάται αγκαλιά με το μωρό του, είναι μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές, που μπορεί να βιώσει ένας γονιός. Η κοντινή επαφή με το βρέφος, η "μεθυστική" του μυρωδιά, το απαλό του δέρμα, οι ήχοι που κάνει στον ύπνο του, είναι σίγουρα πειρασμός. Αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι είναι πάρα πολύ επικίνδυνος για το παιδί, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Ο αριθμός των μωρών, τα οποία πεθαίνουν από ασφυξία πριν από τα πρώτα τους γενέθλια, αυξάνεται ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια και οφείλεται - τουλάχιστον εν μέρει - στην αύξηση του αριθμού των γονέων, οι οποίοι μοιράζονται το κρεβάτι με τα βρέφη τους, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη.

Από το 1999 έως το 2015, ο θάνατος από ασφυξία σε βρέφη μικρότερα του ενός έτους αναρριχήθηκε από 12,4 σε 28,3 θανάτους για κάθε 1.000 βρέφη, ανέφεραν ερευνητές στην επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

Μόνο το 2015, αυτό μεταφράστηκε σε 1.100 θανάτους νεογέννητων, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους προκλήθηκαν από ασφυξία, ενώ τα μωρά ήταν στο κρεβάτι.

Όπως φάνηκε, μάλιστα, αυτοί οι θάνατοι αυξήθηκαν γενικά για τα αγόρια και για τα κορίτσια, ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνικότητα, το αν ζούσαν σε αστικές ή αγροτικές κοινότητες, σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας μελέτης.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο David Schwebel από το Πανεπιστήμιο της Alabama, είπε: "'Ίσως οι γονείς να μην ακολουθούν τις συστάσεις του ασφαλούς ύπνου, που συστήνουν να τοποθετούνται τα βρέφη στο κρεβάτι τους, μακριά από λούτρινα ζωάκι, μαλακές κουβέρτες, μαξιλάρια και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασφυξία. Ίσως, επίσης, να υπάρχουν επικίνδυνα αντικείμενα στην αγορά και στα σπίτια μας, τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν".

Το ασφαλέστερο μέρος για να κοιμηθεί ένα μωρό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η κούνια ή το παρκοκρέβατο, ίσως στο δωμάτιο των γονιών για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι μαζί τους.

Εάν, παρόλα αυτά, τα μωρά κοιμούνται στα κρεβάτια των γονιών, εκείνοι θα πρέπει να έχουν ένα στρώμα σταθερό, να αφαιρούν μαλακά αντικείμενα όπως μαξιλάρια και να μετακινούν το κρεβάτι μακριά από τον τοίχο, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Οι γονείς θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν ότι το μοίρασμα του κρεβατιού είναι πιο επικίνδυνο για τα νεογνά ηλικίας κάτω των 4 μηνών, για τα πρόωρα και για τα ελλιποβαρή νεογνά, καθώς και για τα μωρά που εκτέθηκαν στον καπνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αμέσως μετά.