Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Public Health Journal, συμμετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο πάσχοντες από άνοια. Όπως διαπιστώθηκε, σχεδόν έξι στις δέκα διαγνώσεις, πριν από την ηλικία των 65 ετών, συνδέονταν με βαριά κατανάλωση αλκοόλ, κάτι που προκάλεσε έκπληξη στους ειδικούς.

Συνολικά η μελέτη παρακολούθησε πάνω από 31 εκατομμύρια ασθενείς από νοσοκομεία στη Γαλλία μεταξύ 2008 και 2013. Από το ένα εκατομμύριο που είχε άνοια, οι 57.353 ασθενείς έλαβαν τη διάγνωση πριν από τα 65α γενέθλιά τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 39% των περιπτώσεων βρέθηκε να υποφέρει από εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με το αλκοόλ, ενώ το 18% των πασχόντων είχε, ήδη, διαγνωσθεί ότι πάσχει από πρόβλημα αλκοόλ.

Συνολικά οι ασθενείς, που διαγνώστηκαν με διαταραχή της χρήσης αλκοόλ, είχαν τριπλάσιο κίνδυνο άνοιας σε οποιαδήποτε ηλικία, σύμφωνα με την έρευνα - η μελέτη του Μεταφραστικού Δικτύου Οικονομικών για την Υγεία στο Παρίσι, με έδρα τη Σορβόνη, δεν εξέτασε τον αντίκτυπο της μέτριας πρόσληψης αλκοόλ.

Η χρόνια βαριά κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται από την κατανάλωση περισσότερων από 60 γραμμαρίων καθαρής αλκοόλης ημερησίως για τους άνδρες - που αντιστοιχεί σε περίπου έξι ποτά την ημέρα κατά μέσο όρο - και πάνω από 40 γραμμαρίων ημερησίως για τις γυναίκες - περίπου τέσσερα ποτά την ημέρα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Michaël Schwarzinger είπε ότι, ενώ η σύνδεση μεταξύ της άνοιας και της χρήσης οινοπνεύματος απαιτεί περαιτέρω έρευνα, είναι πιθανό το αλκοόλ να οδηγεί σε μόνιμη διαρθρωτική και λειτουργική εγκεφαλική βλάβη.

"Οι διαταραχές της χρήσης αλκοόλ αυξάνουν, επίσης, τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου, κολπικής μαρμαρυγής και καρδιακής ανεπάρκειας, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να αυξήσει τον κίνδυνο αγγειακής άνοιας. Τέλος, η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με το κάπνισμα, την κατάθλιψη και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, που αποτελούν, επίσης, παράγοντες κινδύνου για άνοια", επεσήμανε.

"Απαιτείται η λήψη ποικίλων μέτρων, όπως η μείωση της διαθεσιμότητας, η αύξηση της φορολογίας και η απαγόρευση της διαφήμισης και της εμπορίας του αλκοόλ, παράλληλα με την έγκαιρη ανίχνευση και τη θεραπεία των διαταραχών από τη χρήση του οινοπνεύματος".