Το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατέγραψε συνολικά 104.849 κρούσματα ιλαράς το 2024. Σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τον Φεβρουάριο, που αφορά ταξιδιώτες στο εξωτερικό, η Ρουμανία ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, ενώ ακολούθησαν η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Γαλλία.
Όσον αφορά στους σχετιζόμενους θανάτους, το 2024 καταγράφηκαν 20 στην ΕΕ/ΕΟΧ, εκ των οποίων 19 στη Ρουμανία και ένας στην Ιρλανδία.
Δεδομένα για το 2025
Το 2025, μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 1.118 κρούσματα ιλαράς από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και δύο σχετιζόμενοι θάνατοι στη Ρουμανία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υπηρεσία δημόσιας υγείας του Τέξας ανακοίνωσε επιδημία ιλαράς, με 58 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τον Φεβρουάριο.
Ο ΕΟΔΥ συνιστά στους ταξιδιώτες – τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες – να διασφαλίζουν ότι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις του τριδύναμου εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) πριν από το ταξίδι τους, ειδικά αν κατευθύνονται σε χώρες με αυξημένα κρούσματα, όπως η Ρουμανία.
Τα τρία στάδια της ιλαράς
-
Πρόδρομο (καταρροϊκό) στάδιο (διάρκεια 2-4 ημέρες): Εκδηλώνεται με πυρετό, έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινική καταρροή, πταρμό), βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. Οι χαρακτηριστικές κηλίδες του Koplik, μικρά λευκωπά στίγματα με ερυθρή άλω στο βλεννογόνο της παρειάς, εμφανίζονται 1-2 ημέρες πριν ή μετά την εκδήλωση του εξανθήματος.
-
Εξανθηματικό στάδιο (διάρκεια 5-6 ημέρες): Χαρακτηρίζεται από κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα, το οποίο αρχικά είναι αραιό και ροδαλό, αλλά σταδιακά γίνεται ερυθρό και συρρέει. Το εξάνθημα ξεκινά πίσω από τα αυτιά και εξαπλώνεται γρήγορα στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.
-
Στάδιο αποδρομής (ανάρρωσης): Ο πυρετός υποχωρεί, και το εξάνθημα σταδιακά εξαφανίζεται με τη σειρά που εμφανίστηκε. Σε κάποιες περιπτώσεις, παρατηρείται λεπτή απολέπιση του δέρματος, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα.
Ο ιός μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος, πολλαπλασιάζεται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και τους επιχώριους λεμφαδένες και στη συνέχεια διασπείρεται στο αίμα και διάφορα όργανα. Είναι ευαίσθητος στη ζέστη, το φως, το όξινο pH και τη θρυψίνη, ενώ δεν επιβιώνει στον αέρα ή σε επιφάνειες για περισσότερο από δύο ώρες.