Διορθώσεις στα λάθη που καταγράφηκαν στο σχέδιο δελτίου τιμών φαρμάκων αναμένει η φαρμακοβιομηχανία, ύστερα από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στον ΕΟΦ.
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπηρεσιών του ΕΟΦ με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών ξεχωριστά, αλλά και της διοίκησης του ΕΟΦ με τους εκπροσώπους των δύο συνδέσμων του κλάδου, του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ.
Στο αρχικό σχέδιο, διαπιστώθηκε σειρά λαθών τα οποία αφορούσαν:
- τις ισοτιμίες που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από χώρες όπως η Μ. Βρετανία, Σουηδία και Πολωνία,
- τις αναγωγές τιμής από συσκευασίες διαφορετικές από αυτές που κυκλοφορούν στη χώρα μας,
- τις πηγές από τις οποίες αντλήθηκαν οι διεθνείς τιμές κυρίως στη Ρουμανία, Ιταλία και Σουηδία, (η φαρμακοβιομηχανία διαπιστώνει αποκλίσεις στις πραγματικές τιμές από αυτές που δημοσιεύονται στο EURIPID για τη Ρουμανία και στην Gazetta για την Ιταλία),
- χώρες από τις οποίες αντλήθηκαν τιμές χωρίς να κυκλοφορεί το προϊόν
- μείωση τιμής κάτω από τη χαμηλότερη της Ε.Ε.
- μείωση τιμής σε επίπεδο πάνω από την χαμηλότερη τιμή της Ε.Ε., αλλά κάτω από τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης
- μείωση τιμής σε παράγωγα αίματος τα οποία εξαιρούνται από τη διαδικασία της ανατιμολόγησης
- μειώσεις τιμής στα νέα προϊόντα του 4ου τριμήνου του 2017, για τα οποία δεν έχει εκδοθεί διορθωτικό δελτίο τιμών, συνεπώς δεν λαμβάνεται υπόψιν η σωστή βάση
- διπλές περικοπές κατά 50% σε προϊόντα για τα οποία δεν υπάρχει γενόσημο
- περικοπές τιμών σε προϊόντα που αφορούν μόνο εξαγωγές (έχει προταθεί η έκδοση ξεχωριστού δελτίου τιμών για τα προϊόντα αυτά).
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας οι περικοπές στην τιμολόγηση των φαρμάκων έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια, με αποτέλεσμα να είναι ορατά τα φαινόμενα αποσύρσεων, κυρίως σε ότι αφορά τα παλαιά φάρμακα, τα οποία με το παρόν σχέδιο υφίστανται μια επιπλέον μείωση της τάξης του 10%, με σκοπό να υπάρξει μια αμελητέα εξοικονόμηση, δεδομένου ότι καινούρια φάρμακα υψηλής – και ακριβής – τεχνολογίας παίρνουν τη θέση τους στην αγορά.
Εξάλλου, αυτός είναι και ο λόγος στον οποίο αποδίδεται η συνεχής αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, γεγονός το οποίο το υπουργείο Υγείας παρατηρεί ότι συμβαίνει διεθνώς και όχι μόνο στη χώρα μας.
Αντίστοιχα και η φαρμακοβιομηχανία έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα της ανεπαρκούς χρηματοδότησης από την πλευρά του κράτους για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, γεγονός που ανεβάζει το clawback, εξωνοσοκομειακά, στα 150 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους. Εκτιμήσεις για αύξηση του clawback της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης στα 600 εκ. ευρώ φέτος οδηγούν τις φαρμακευτικές σε αναζήτηση λύσης, καθώς το ποσό αυτό κλυδωνίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.