Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών έρχεται να ανοίξει νέους δρόμους και να αναδείξει την ανάγκη για ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή των ασθενών στη διαμόρφωση του αύριο της υγείας. Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου αναδεικνύει αυτή την αναγκαιότητα: «Οι Ασθενείς ως Σύμμαχοι: Διαμορφώνοντας Σήμερα το Αύριο της Υγείας», θέτοντας στο επίκεντρο των εργασιών το διάλογο για το παρόν και το μέλλον της υγείας στη χώρα μας. Το συνέδριο τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν Πέμπτη 21 & Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Novotel/Αίθουσα Νύμφες, (Μιχαήλ Βόδα 4, Αθήνα).
Στο συνέδριο θα δώσει δυναμικό «παρών» το σύνολο της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών, ομιλία θα πραγματοποιήσουν ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη, καθώς και οι Υφυπουργοί Υγείας, κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος και κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Επίσης, ενεργή συμμετοχή θα έχουν ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, κ. Άρης Αγγελής, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κα. Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κα. Φωφώ Καλύβα και η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κα. Παυλίνα Καρασιώτου. Το συνέδριο θα τιμήσει επίσης με την παρουσία της η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα. Σοφία Ζαχαράκη όπως και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Πρόδρομος Πύρρος.
Παράλληλα, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, πολιτικών κομμάτων, της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, καθώς και συλλόγων ασθενών, θα ενώσουν τις φωνές τους, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας συλλογικής προσέγγισης για το μέλλον του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Το συνέδριο θα φιλοξενήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με στόχο την αλληλεπίδραση, τη διαβούλευση και τη συνδιαμόρφωση πολιτικών για την υγεία. Αναλυτικότερα:
● 4 Κεντρικές Ενότητες (2 Firechat Sessions & 2 Plenaries), οι οποίες θα καλύψουν κρίσιμα ζητήματα πολιτικής υγείας, όπως τη βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την ανάγκη για ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών εταίρων, τις ανισότητες στην υγεία κ.α.. Στα πάνελ αυτά θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της πολιτείας, επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας και εκπρόσωποι των ασθενών, με στόχο να παρουσιαστούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της επόμενης ημέρας με στόχο την αναβάθμιση του ΕΣΥ με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
● 8 παράλληλες θεματικές Τράπεζες Εργασίας (breakout sessions), στις οποίες για πρώτη φορά οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να διαβουλευθούν άμεσα με εκπροσώπους της πολιτείας, της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας και φορείς και να εμβαθύνουν σε ειδικά θέματα προσφέροντας τις εμπειρίες τους. Αυτά τα εργαστήρια θα προάγουν την ανοιχτή συζήτηση και θα συμβάλουν στην εύρεση λύσεων σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον ασθενή, με σκοπό τη συνδιαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικών για το μέλλον της υγείας στην Ελλάδα. Τα συμπεράσματα της κάθε Τράπεζας Εργασίας θα αποτυπωθούν σε white papers.
Κύριες Θεματικές του Συνεδρίου:
Α) Plenaries:
-
Αντιμετωπίζοντας τις προσκλήσεις στο Μονοπάτι του Ασθενή
-
Οι Ασθενείς ως Σύμμαχοι: Διαμορφώνοντας Σήμερα το Αύριο της Υγείας
-
Η Βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας: Ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο και ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών
-
Από την Ανισότητα στην Ασθενοκεντρικότητα
-
Επαναπροσδιορίζοντας την Εγγραμματοσύνη: Παρουσίαση «Αλφαβητάρι Υγείας»
Β) Τράπεζες Εργασίας:
-
Πρόσβαση στην Καινοτομία και Φαρμακευτική Πολιτική
-
Αξία των Διαγνωστικών στο πεδίο της Πρόληψης και της Έγκαιρης Διάγνωσης
-
Υγειονομικός Χάρτης: Αναγκαιότητα και Προκλήσεις στην Εφαρμογή του και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας
-
Εκστρατείες Ενημέρωσης για την Πρόληψη και τα Εμβόλια
-
Ο ρόλος των Οργανώσεων των Ασθενών στο Πλαίσιο του νέου Κανονισμού Κοινής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας HTA
-
Ψηφιακή Εγγραμματοσύνη των Πολιτών: Δικαιώματα, Προκλήσεις και Ευκαιρίες
-
Κλινικές Μελέτες: Ευκαιρίες, Προκλήσεις και Προσβασιμότητα των Ασθενών
-
Ανισότητες: Οι Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες
Tο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών θα μεταδοθεί και διαδικτυακά στους ακόλουθους συνδέσμους: Facebook (21.11 | 22.11) και YouTube (21.11 | 22.11). Για να βρείτε το πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.
Με την ευγενική υποστήριξη:
Χρυσοί Υποστηρικτές: AstraZeneca Greece, GlaxoSmithKline Greece, MSD Greece, Roche Hellas
Ασημένιοι Υποστηρικτές: Coronis Research SA, Integris Pharma
Βασικοί Υποστηρικτές: Amgen Hellas, Bristol – Myers Squibb, Chiesi Hellas, ELPEN, F-anazitisi, Genesis Pharma, Johnson & Johnson, Medtronic Hellas, Novartis Hellas, Pfizer Hellas, Pharmaserve – Lilly, Sanofi, Servier Hellas, Takeda, Vianex