22 θάνατοι, 78 νέα κρούσματα, με συνολικό αριθμό τα 821

53 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Η επιδημία δείχνει να μην έχει μεγάλη εκθετική άποψη. Ο ιός δεν ξεχωρίζει καμία ηλικία. Πάνω από 440.000 κρούσματα και 19.700 θάνατοι διεθνώς

Στην καθημερινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε δύο νέους θανάτους78 νέα κρούσματα, με συνολικό αριθμό τα  821.

Εξ αυτών,  134 πολίτες εξακολουθούν να νοσηλεύονται, 53 σε μονάδα διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων  είναι τα  67 έτη, οι περισσότεροι άνδρες και οι περισσότεροι με υποκείμενα νοσήματα.

Όπως είπε ο καθηγητής η επιδημία δείχνει να είναι χωρίς μεγάλη εκθετική άποψη, ενώ το 85% το  περνάει ήπια.

Ο  συνολικός αριθμός των θανάτων είναι  22, με μέση ηλικία τα  75 έτη. Σε αυτή τη λίστα 18 είναι άνδρες και 4 γυναίκες, 21 από τους 22 εκ των οποίων με  υποκείμενο νόσημα.

36 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει πάνω από 10.000 εργαστηριακά τεστ.

Ο κ. Τσιόδρας έδωσε ιδιαίτερο βάρος στους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται στους οίκους ευγηρίας, τα γηροκομεία κ.α., καθώς, όπως είπε,  είναι οι κύριοι χώροι που δεν θέλουμε να εισχωρήσει ούτε ένα ύποπτο περιστατικό. “Τα γηροκομεία θα γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι. Σε όλον τον κόσμο χτυπιούνται τα γηροκομεία με υψηλά ποσοστά θανάτων, το ίδιο και στην Ισπανία. Το ΕΣΥ έχει εκδώσει οδηγίες γι αυτούς τους χώρους”, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Έδωσε, επίσης, οδηγίες για όσους  μένουν στο σπίτι και θα περάσουν την νόσο ελαφρά. Όπως τόνισε,  χρειάζεται καθημερινή επικοινωνία με τον γιατρό. Καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα μένουν μόνο οι νοσούντες, χωρίς επισκέψεις.  Μάσκα από το άτομο που φροντίζει τον άρρωστο. Αν δεν υπάρχει μάσκα ένα μαντήλι που θα πλυθεί μετά σε υψηλές θερμοκρασίες. Προσοχή στις επαφές με αντικείμενα του αρρώστου. Λερωμένα ρούχα, σκεπάσματα σε ξεχωριστό σάκο. Πάντα προσεκτικό πλύσιμο των χεριών”, πρόσθεσε.

“Για εκείνους που νοσούν ελαφρά η παραμονή στο σπίτι για 10 μέρες τουλάχιστον είναι απαραίτητη. Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται ύποπτα και πρέπει να μένουν σπίτι για 14 ημέρες. Σήμερα ηρωικές μνήμες μας υπενθυμίζουν τις ηρωϊκές συμπεριφορές. Κοινός αγώνας απέναντι στον κοινό εχθρό”.

Τέλος, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 440.000 κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, με περισσότερους 19700 επιβεβαιωμένους θανάτους.

Διευκρινίσεις Νίκου Χαρδαλιά για τον περιορισμό των μετακινήσεων

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε ιδιαίτερες οδηγίες για όσους φροντίζουν αδέσποτα ζώα. Οπως είπε, τις επόμενες ώρες θα εκδοθούν ειδικές οδηγίες. Όπως είπε για κάποιον που φροντίζει ζώα εκτός του Δήμου του, θα πρέπει να αναλάβουν κάποιοι άλλοι τα ζώα του, να συννενοηθεί με κάποια φιλοζωϊκή ή τον δήμο της περιοχής που είναι τα ζώα.

Μέσα τις επόμενες ώρες δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης μετακίνησης, όπως η τύπου Α’ για εκείνους που έχουν αναλάβει τη σίτιση αδέσποτων ζώων στον δήμο τους”.

Αναφερόμενος ειδικά στην Ξάνθη, όπου έχουν καταγραφεί ήδη 9 κρούσματα, ανακοίνωσε ότι από τις 18.00 σήμερα κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τέσσερις δήμους της χώρας, με καθολική απαγόρευση των κατοίκων σε αυτές και συγκεκριμένα  για τα χωριά του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη.” Καλούμε τους κατοίκους των χωριών του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι υψηλότατος”, είπε.

Για τους επαναπατρισθέντες από την Ισπανία, ο υφυπουργός σημείωσε : “Όλοι ενημερώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, πρώτα οι θετικοί στον κοροναϊό και μετά οι αρνητικοί. 30 άτομα που δεν νοσούσαν από το ξενοδοχείο και ενημέρωσαν τον τόπο που θα συνεχίσουν την απομόνωση για τις επόμενες 12 μέρες”.

“Από αύριο αυστηροποιούνται οι έλεγχοι σε εκείνους που είναι σε καραντίνα”.

Σε ερώτηση για το αν η καραντίνα θα ξεπεράσει την ημερομηνία που έχει οριστεί, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι  “μέρα με τη μέρα σταθμίζουμε την κατάσταση. Όταν έρθει η 6η Απριλίου θα πράξουμε αναλόγως”.

Πηγή: economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ