26 νεκροί, 71 νέα κρούσματα με συνολικό αριθμό τα 892

Δεν έχουμε εκθετική αύξηση, ούτε εικόνα Ιταλίας, αλλά αν τα μέτρα αρθούν, θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια. Οσο πιο αυστηρά εφαρμόζουμε τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω σε λίγες εβδομάδες

Τέσσερις νέους νεκρούς, μέσα σε μία ημέρα καθώς και 71 νέα κρούσματα που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στα 892, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση, ο καθηγητής σημείωσε ότι ο αριθμός των θανάτων έχει φτάσει τους 26,  57 άνθρωποι βρίσκονται σε ΜΕΘ, οι 54 εξ αυτών διασωληνωμένοι και οι περισσότεροι εξ αυτών, άνδρες με υποκείμενα νοσήματα.

Επιπλέον ανακοίνωσε πως 42 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

Αναφερόμενος στο θάνατο του Γερμανού καθηγητή που επισκέφτηκε για σεμινάρια το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως παρουσιάστηκε θρόμβωση στον ασθενή. Ο καθηγητής  ανακοίνωσε πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ενέκρινε πρωτόκολλο θεραπευτικής αγωγής για όσους νοσηλεύονται.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, ο ΕΟΔΥ με το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης νοσημάτων παρακολουθεί και εκτιμά την πορεία του κοροναϊού στην πατρίδα μας και την Ευρώπη και σύμφωνα με τα υπαρχόμενα στοιχεία, σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων κοροναϊού ανέβηκε από 3,3 σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή 10 φορές πάνω, στην Ευρώπη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση δίκην Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. «Δεν είναι δυνατόν με τα ως τώρα δεδομένα, να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό. Η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη» που τους ανησυχεί, όπως είπε. Επανέλαβε, δε,  πως ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο είναι ιδιαίτερα αυξημένος για ηλικιωμένους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

“Δεν έχουμε πορεία Ιταλίας, αλλά αν τα μέτρα αρθούν, να είστε βέβαιοι, θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα”, κατέληξε  ο κ. Τσιόδρας.

Η κοινωνία επιδεικνύει αξιέπαινη ωριμότητα και ψυχραιμία 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι από την πορεία της επιδημίας αποδεικνύεται ότι «η αναγκαιότητα των νέων μέτρων είναι ξεκάθαρη. “Η κοινωνία επιδεικνύει αξιέπαινη ωριμότητα και ψυχραιμία. Ο κοροναϊός δεν κάνει εξαιρέσεις. Ο καλύτερος τρόπος να νικήσουμε την πανδημία είναι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας», επανέλαβε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπρόσθετα, διευκρίνισε πως τα σώματα ασφαλείας έχουν ελευθερία κινήσεων αποκλειστικά  για να ασκήσουν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους. «Σε διαφορετική περίπτωση, χρειάζεται βεβαίωση», συνέχισε. Επανέλαβε επίσης πως τα SMS προς το 13033 αποστέλλονται χωρίς χρέωση και ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν διατηρούνται.

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, συνολικά 5.824 συμπολίτες μας βρίσκονται σε κατ’ οίκον καραντίνα, λόγω του κοροναϊού.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε επίσης πως πραγματοποιήθηκαν 1.116 δειγματοληπτικοί έλεγχοι καραντίνας, ενώ 92 πολίτες βρέθηκαν εκτός σπιτιού, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ. «Δίνουμε τη δική μας μάχη σε αυτόν τον αόρατο και απρόβλεπτο εχθρό. Όσοι πιο αυστηρά τηρήσουμε τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε», υπογράμμισε.

Πηγή: economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ