60άρηδες με μνήμη 20άρηδων; Κι όμως έγινε

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό Nature Neuroscience, στο πείραμα συμμετείχαν 42 άνθρωποι ηλικίας από 20 έως 29 χρόνων και 42 άνθρωποι ηλικίας από 60 έως 76 χρόνων.

Με τη βοήθεια της ηλεκτρικής διέγερσης οι επιστήμονες βελτίωσαν μια μορφή μνήμης, τη λεγόμενη μνήμη εργασίας, με τα αποτελέσματα να διαρκούν τουλάχιστον 50 λεπτά με μία ώρα μετά τη διακοπή της παροχής ήπιας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μνήμη εργασίας μειώνεται φυσιολογικά με την πάροδο των ετών.

Αφορά στην ικανότητα που έχει κάποιος να κρατάει στο μυαλό του πληροφορίες για κάποιο θέμα για ορισμένα δευτερόλεπτα, ενώ παράλληλα εκτελεί μια εργασία – κάπως σαν να κάνετε μαθηματικές πράξεις στο κεφάλι σας. Είναι κρίσιμη για πράγματα όπως η σωστή λήψη φαρμάκων, η πληρωμή λογαριασμών, η αγορά λαχανικών ή ο σχεδιασμός κάποιων ενεργειών, όπως εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Robert Reinhart.

Η μνήμη εργασίας είναι διαφορετική από τη μακροπρόθεσμη μνήμη, που είναι το πώς θυμάται κάποιος την πρώτη του ημέρα στο σχολείο, την ημέρα του γάμου του, το κατοικίδιο που είχε ως παιδί κτλ.

Το ηλεκτρικό ρεύμα χορηγήθηκε μέσω ενός σφιχτού καλύμματος κεφαλής, που παρακολουθούσε τα εγκεφαλικά κύματα κάθε ατόμου. Για τους συμμετέχοντες στη μελέτη, το ρεύμα έμοιαζε με ένα ελαφρύ τσούξιμο, με φαγούρα ή με ένα αίσθημα πίκρας κάτω από τα ηλεκτρόδια, για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Μετά από αυτό το διάστημα, το δέρμα συνήθιζε το ρεύμα.

Η ιδέα των ερευνητών ήταν να βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου και του φλοιού στην αριστερή πλευρά, επειδή οι ρυθμοί δραστηριότητας στις δύο αυτές περιοχές δεν είχαν συγχρονιστεί μεταξύ τους. Έτσι οι ερευνητές τις διέγειραν ηλεκτρικά για να τις συγχρονίσουν.

Τα αποτελέσματα έδωσαν νέα στοιχεία ότι μια διακοπή στην επικοινωνία αυτή προκαλεί την απώλεια της μνήμης εργασίας με την ηλικία, όπως δήλωσε ο Dr Reinhart.

«Μπορούμε να επαναφέρουμε την ανώτερη λειτουργία μνήμης εργασίας, που είχατε όταν ήσαστε πολύ νεώτερος. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά γρήγορα και οι ηλικιωμένοι αγωνίζονται να διαχειριστούν πολλές καθημερινές δραστηριότητες, που εξαρτώνται απόλυτα από τις αναμνήσεις τους. Αυτές περιλαμβάνουν αναγνώριση ανθρώπινων προσώπων, προσανατολισμό και κίνηση στο φυσικό περιβάλλον, υπενθύμιση για λήψη φαρμάκων και λήψη οικονομικών αποφάσεων», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής.

Οι συμμετέχοντες έπαιξαν το γνωστό παιχνίδι «βρες τις διαφορές» μεταξύ δύο εικόνων, που εμφανίζονταν η μία μετά την άλλη.

Οι νεαροί ενήλικες ήταν ταχύτεροι και πιο ακριβείς χωρίς διέγερση του εγκεφάλου. Αλλά η απόδοση των ηλικιωμένων ενηλίκων βελτιώθηκε με την εγκεφαλική διέγερση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ