Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με τους δημοσιογράφους Ναντίν Χαρδαλιά και Μανώλη Κωστίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:
Για την Κ.Υ.Α. που αφορά τα κίνητρα στις άγονες περιοχές:
«Στόχος μας είναι, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, να έχει βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές, μετά το σχετικό νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή, στα τέλη Ιουλίου. Με τα κίνητρα αυτά, ένας γιατρός που πηγαίνει σε μια άγονη περιοχή -στην οποία έχουμε κάνει επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις και είναι άγονες-, θα λαμβάνει το χρόνο 7.200 ευρώ επιπλέον στο μισθό του, επιπλέον χρήματα στην εφημερία, δωρεάν κατοικία από τον δήμο και άλλα. Πιστεύω ότι με τα νέα κίνητρα που θεσπίσαμε, θα κάνουμε αμέσως προκηρύξεις. Παραδείγματος χάρη στην Κω, μέσα στον Σεπτέμβριο, θα προκηρύξουμε και τις τέσσερις θέσεις παθολόγων και πιστεύω θα λύσουμε συνολικά το πρόβλημα».
Για το έλλειμα ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ:
«Σέβομαι πάρα πολύ τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Δεν θέλω να πω ψέμματα, δέχομαι απολύτως ότι υποαμείβονται. Το σύστημα μένει όρθιο και χάρη στο μεγάλο πατριωτισμό και επαγγελματισμό των γιατρών, και θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ για αυτό, και του λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ. Είναι μία δύσκολη περίοδος αυτή για όλα τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ευρώπης. Το έλλειμα ανθρώπινου δυναμικού είναι το νούμερο ένα πρόβλημα».
Για τον χρόνο αναμονής των ασθενών στις εφημερίες:
«Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη ταλαιπωρία στο ΕΣΥ είναι οι πολύ μεγάλες αναμονές στην εφημερία στα μεγάλα νοσοκομεία. Είναι πραγματικά απαράδεκτο κάποιος να περιμένει σε ένα νοσοκομείο δέκα ώρες για να μπορέσει να μάθει αν χρειαστεί νοσηλεία ή όχι. Το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά πρέπει να επικεντρωθούμε όσο μπορούμε περισσότερο για να μειώσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτή την αναμονή. Δεσμεύομαι ως Υπουργός Υγείας ότι θα βάλω τα δυνατά μου για να μειωθεί η ταλαιπωρία τους σε αυτές τις αναμονές, που πράγματι σήμερα είναι μεγάλη».
Για το περιστατικό με την τουρίστρια στο Βόλο:
«Πρώτα απ’ όλα το περιστατικό έγινε Κυριακή. Από την ίδρυση του ΕΣΥ, δεν προβλέπεται γιατρός σε Περιφερειακό ιατρείο το Σαββατοκύριακο. Την περιοχή την καλύπτει το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας. Άρα, εκείνη την ημέρα δεν έγινε κάτι διαφορετικό απ’ ότι συμβαίνει συνήθως. Παρά ταύτα, το σύστημα λειτούργησε. Η νοσηλεύτρια από το περιφερειακό ιατρείο πήγε με όλο τον εξοπλισμό για να κάνει ΚΑΡΠΑ στα τρία λεπτά. Δυστυχώς, η κυρία είχε πάθει μια πολύ βαριά ανακοπή. Το ασθενοφόρο έφτασε από τον Δομοκό σε 20 λεπτά. Δεν μπορούσε να σωθεί. Εάν στην κοινή γνώμη μένει η εικόνα ότι πέθανε μία τουρίστρια γιατί δεν υπήρχε γιατρός, αυτό είναι ψέμα. Δεν πέθανε για αυτό. Αυτό βλάπτει το ΕΣΥ, βλάπτει και την Ελλάδα».
Για το περιστατικό με την έγκυο γυναίκα από την Πρέβεζα:
«Μας κατηγορούν ότι δεν υπάρχει Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας νεογνών στην Πρέβεζα. Καμία χώρα δεν έχει Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών σε κάθε πόλη. Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας νεογνών πλησιέστερα στην Πρέβεζα έχουν το Ρίο, τα Γιάννενα και η Λάρισα. Μάλιστα, η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στη Λάρισα εγκαινιάστηκε πρόσφατα από εμένα. Επίσης, η έγκυος γυναίκα δεν πήγε μόνη της με το ασθενοφόρο στη Λάρισα. Πήγε συνοδεία όχι της αγροτικής γιατρού όπως γράφτηκε, αλλά εξειδικευμένης γυναικολόγου μαιευτήρα η οποία είχε μαζί της όλο τον τεχνικό εξοπλισμό και φαρμακευτική αγωγή, την παρακολουθούσε ανά δευτερόλεπτο με τα μηχανήματα που βλέπουν και τον καρδιακό χτύπο του μωρού και τα πάντα όλα. Εάν η κυρία είχε μισθώσει ιδιωτικό ασθενοφόρο και είχε ζητήσει από ιδιωτικό νοσοκομείο να της έχει εξειδικευμένη μαιευτήρα γυναικολόγο μαζί της στο ασθενοφόρο για να την πάει από την Πρέβεζα στη Λάρισα θα έπρεπε να πληρώσει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Αυτό το ΕΣΥ της το παρείχε, και καλώς έκανε, δωρεάν. Και της έσωσε τη ζωή. Και το περιστατικό δεν είναι προς ψόγον του ΕΣΥ. Είναι προς έπαινο του ΕΣΥ».
Για το περιστατικό στη Σάμο:
«Καταρχάς η γιατρός δεν έπαθε εγκεφαλικό. Η γιατρός, ευτυχώς, το τονίζω, είναι καλά στην υγεία της, μίλησα και ο ίδιος μαζί της. Θα γυρίσει σε 15 μέρες στη δουλειά της. Έκανε πολλές εφημερίες, όπως κάνουν πολλοί γιατροί στα περιφερειακά νοσοκομεία, οι περισσότερες από αυτές όμως ήταν “on call”. Δεν ήταν στο νοσοκομείο, ήταν στο σπίτι της. Δεν δικαιολογείται δηλαδή να γράφεται ότι έπαθε εγκεφαλικό από τις εφημερίες. Ήταν όμως πιεσμένη; Ναι. Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της διοικήτριας και έχω διορίσει προσωρινό Διοικητή, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ».
Για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία:
«Είμαστε σε πολύ καλό στάδιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ζήτησε όλα τα στοιχεία, τα έχουμε ήδη παραδώσει. Πιστεύουμε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα πάρουμε την τελική έγκριση για να τα ξεκινήσουμε αμέσως μετά. Εφόσον πάρουμε την τελική έγκριση, το τονίζω».