Αυξήθηκαν κατά 490 οι covid νοσηλείες σε μια βδομάδα στην Αττική

Πιέζεται έντονα το ΕΣΥ στην Περιφέρεια με 305 ΜΕΘ κατειλημμένες.

Αυξήθηκαν σημαντικά τα περιστατικά κορονοϊού τα οποία χρήζουν νοσηλείας στην περιφέρεια της Αττικής, με αποτέλεσμα μέσα σε μία εβδομάδα, στα νοσηλευτικά ιδρύματα να γίνουν εκατοντάδες νέες εισαγωγές. Μάλιστα χθες το βράδυ 2120 κλίνες covid ήταν ήδη κατειλημμένες στα νοσοκομεία πέριξ της πρωτεύουσας, εκ των οποίων 305 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πριν από μία εβδομάδα οι κατειλημμένες κλίνες ήταν συνολικά περίπου 1630 εκ των οποίων 273 ΜΕΘ. Διαπιστώνεται δηλαδή μία αύξηση 490 επιπλέον νοσηλειών ή 30%.

Να επισημάνουμε ότι συνολικά στη χώρα νοσηλευόταν χθες περίπου 3760 ασθενείς με covid εκ των οποίων οι περίπου 500 σε κλίνες ΜΕΘ. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι το ΕΣΥ στην Αττική βρίσκεται σε οριακά σημεία, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα καλά.

Επίσης συνολικά στη χώρα έγιναν χθες περίπου 400 νέες εισαγωγές με μόλις 230 εξιτήρια. Από το σύνολο των εισαγωγών, οι 210 έγιναν σε νοσοκομεία της Αττικής και μόλις 110 εξιτήρια.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για γρήγορη αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ. Το διήμερο που προηγήθηκε λόγω της μεγάλης μείωσης των τεστ επιβεβαιώθηκαν κρούσματα τα οποία ήταν της τάξης των 1150-1160, όμως αν δει κανείς το μέσο όρο των νέων κρουσμάτων στις προηγούμενες 7 ημέρες συνολικά, διαπιστώνουμε ότι αυτός διαμορφώνεται στα 2010 κρούσματα.

Επίσης με βάση το μέσο όρο των τεστ, το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό σημείο ήτοι στο 4,3%. Κάτι τέτοιο δημιουργεί σημαντική ανασφάλεια για τη συνέχεια και σε συνδυασμό με τις σταθερά ανοδικές νοσηλείες, οι εισαγωγές σοβαρών περιστατικών θα αυξηθούν και η πρόβλεψη για αύξηση των διασωληνώσεων κοντά στα επίπεδα των 600 θα επιβεβαιωθεί.

Παράλληλα ιδιαίτερα σημαντική διαπιστώνεται και η διασπορά του ιού στη χώρα, καθώς είναι βέβαιο πλέον ότι έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις και ειδικά το βρετανικό στέλεχος, ενώ αυξάνεται και η ανησυχία για το νοτιοαφρικανικό.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού ήταν 1165, εκ των οποίων τα 556 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 108 στην Θεσσαλονίκη και 79 στην Αχαΐα.

Εκτιμάται ότι τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα στην Αττική έχουν πλησιάσει τις 9000 και σ’ αυτό όπως είπαμε συνέβαλλε έντονα η βρετανική μετάλλαξη η οποία αφορά στο 70%-80% των νέων διαγνώσεων.

Επίσης βαραίνει πολύ και το πεδίο των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές. Χθες ανακοινώθηκαν 39 νέοι θάνατοι που ανέβασαν τον απολογισμό των 8 πρώτων ημερών του Μαρτίου στους 293. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και δύο παιδιά, μετά την απώλεια τους μόλις 37 ημερών βρέφους που έχασε προχθές το βράδυ τη μάχη με την επιδημία.

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει άνοιγμα κάποιας δραστηριότητας μετά την Καθαρή Δευτέρα ήτοι στις 16/3 όπως ευελπιστούσε η Κυβέρνηση. Να υπενθυμίσουμε ότι όταν στις 14/12 άνοιξε με περιορισμούς το λιανεμπόριο είχαμε ήδη αρχίζει να καταγράφουμε 3ψήφια νούμερα όσον αφορά τα ημερήσια κρούσματα, αν και ο μέσος όρος των 7 ημερών τότε ήταν στα 1200 αλλά με σαφείς τάσεις αποκλιμάκωσης. Σήμερα έχουμε σταθερά 4ψηφιο αριθμό νέων κρουσμάτων την ημέρα ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών βρίσκεται σε πάνω από 2000 με ανοδικές τάσεις, όπως αναφέραμε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ