Αυτοκόλλητο επίθεμα «υπόσχεται» ανώδυνο τρόπο αντιμετώπισης του μελανώματος

Τέλος στην επώδυνη θεραπεία της τοπικής χημειοθεραπείας με τη χρήση μικροβελόνων για την αντιμετώπιση του μελανώματος ίσως δώσει η έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του πανεπιστημίου Περντιού στο Λαφαγιέτ των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Nano.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα αυτοκόλλητο επίθεμα που παρέχει με ανώδυνο τρόπο μια τοπική θεραπεία για το μελάνωμα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Το νέο αυτοκόλλητο επίθεμα είναι μια εύκαμπτη, λεπτή, υδατοδιαλυτή μεμβράνη που διαλύεται γρήγορα μετά την ανάπτυξη των ειδικά σχεδιασμένων νανο-βελονών πυριτίου στο δέρμα. Αυτές οι νανο-βελόνες είναι βιοσυμβατές (αβλαβείς για τον ζωντανό ιστό) και αφού περάσουν στον ασθενή το φάρμακο με χρονική απελευθέρωση, απορροφώνται από τον οργανισμό.

Ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας Chi Hwan Lee ανέφερε: “Αυτό το επίθεμα είναι πλήρως διαλυτό από τα σωματικά υγρά με προγραμματιζόμενο τρόπο, έτσι ώστε το υπόστρωμα επιθέματος να διαλύεται εντός 1 λεπτού μετά την εισαγωγή των βελονών στο δέρμα, ακολουθούμενο από βαθμιαία διάλυσή τους μέσα στους ιστούς σε διάρκεια αρκετών μηνών».

Αυτές οι μικροσκοπικές, πορώδεις βελόνες έχουν σχεδιαστεί με μεγάλη ικανότητα μεταφοράς φαρμάκων, προτού τελικά διαλυθούν. Η χωρητικότητά τους είναι συγκρίσιμη με εκείνη των μεγαλύτερων μικροβελονών, που χρησιμοποιούνται σήμερα για τοπική χημειοθεραπεία.

Η αφαίρεση με χειρουργική εκτομή είναι η προτιμώμενη θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος, μέχρι σήμερα. Ωστόσο, το μελάνωμα μπορεί να είναι επιθετικό και να επαναλαμβάνεται συχνά, απαιτώντας συχνά επαναλαμβανόμενους γύρους χημειοθεραπείας και θεραπείας με ακτινοβολία.

Η χημειοθεραπεία είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της θεραπείας, όταν η χειρουργική επέμβαση παύσει να αποτελεί επιλογή, ή όταν ο καρκίνος του δέρματος έχει εξαπλωθεί.

Αυτές οι θεραπείες μπορεί να είναι δύσκολες για τους ασθενείς και συχνά προκαλούν τοξικότητα και άλλες παρενέργειες, γι’ αυτό οι ερευνητές εξετάζουν την τοπική χημειοθεραπεία ως μια πιο ανεκτή προσέγγιση, καθώς μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ