Αυτοκτονίες: Συμβαίνει μία κάθε 40 δευτερόλεπτα, λέει ο ΠΟΥ

ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ

Τα νέα στοιχεία για τις αυτοκτονίες, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κόβουν την ανάσα. Κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας κάνει το απονενοημένο διάβημα.

Κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονίες παρά στον πόλεμο ή από ελονοσία ή καρκίνο του μαστού ή ανθρωποκτονία. Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι, για να βάλει κάποιος τέλος στη ζωή του, είναι ο απαγχονισμός, η δηλητηρίαση και ο αυτοπυροβολισμός.

«Η αυτοκτονία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Όλες οι ηλικίες, τα φύλα και οι περιοχές του κόσμου επηρεάζονται και κάθε απώλεια είναι πάρα πολύ», αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ.

Οι αυτοκτονίες είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων ηλικίας από 15 έως 29 ετών μετά τα τροχαία και μεταξύ των κοριτσιών ηλικίας από 15 έως 19 ετών είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον θάνατο στη γέννα. Στα αγόρια η αυτοκτονία είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου μετά τα τροχαία και τη διαπροσωπική βία.

Τα παγκόσμια ποσοστά έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας μια υποχώρηση 9,8% μεταξύ του 2010 και του 2016.

Επιπλέον τριπλάσιος αριθμός ανδρών, σε σχέση με εκείνον των γυναικών, αυτοκτονεί στις πλούσιες χώρες, αντίθετα με τις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, όπου τα ποσοστά είναι παρόμοια μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Οι αυτοκτονίες μπορούν να αποσοβηθούν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντχάνομ Γκαμπριέσους. «Καλούμε όλες τις χώρες να συμπεριλάβουν στρατηγικές αποδεδειγμένης πρόληψης και αποσόβησης αυτοκτονιών στα εθνικά προγράμματα υγείας και εκπαίδευσης».

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως ο περιορισμός της πρόσβασης σε παρασιτοκτόνα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ταχείας μείωσης του αριθμού των αυτοκτονιών.

Τα παρασιτοκτόνα χρησιμοποιούνται ευρέως και προκαλούν συνήθως τον θάνατο, επειδή είναι πολύ τοξικά, δεν έχουν αντίδοτα και χρησιμοποιούνται συνήθως σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχει ιατρική βοήθεια σε κοντινή απόσταση.

Η Γουιάνα, μια πρώην βρετανική αποικία που βρίσκεται ανάμεσα στη Βενεζουέλα και στο Σουρινάμ, είναι η χώρα που καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών ανά κάτοικο (30,2 ανά 100.000), με έναν αυξημένο αριθμό κατάποσης παρασιτοκτόνων.

Ακολουθεί η Ρωσία, όπου η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται υπεύθυνη για το αυξημένο ποσοστό αυτοκτονιών. Μεταξύ των άλλων χωρών, που έχουν υψηλά ποσοστά, περιλαμβάνονται η Λιθουανία, το Λεσότο, η Ουγκάντα, η Σρι Λάνκα, η Νότια Κορέα, η Ινδία, ακόμη και η Ιαπωνία.

Ο ΠΟΥ αναφέρεται σε μελέτες στη Σρι Λάνκα, όπου οι απαγορεύσεις των παρασιτοκτόνων έχουν οδηγήσει σε μείωση των αυτοκτονιών κατά 70%.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ