Οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, ασκούνται και έχουν ποικιλία στη διατροφή τους, είναι πιο πιθανό να γίνουν αιωνόβιοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται παγκοσμίως και ο γηράσκων πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία, τίθεται η πρόκληση της προώθησης της υγιούς γήρανσης και της μακροζωίας.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open εξέτασε συμπεριφορές τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν έως και τα 100. Η μελέτη περιελάμβανε 5.222 ενήλικες Κινέζους ηλικίας 80 ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένων 1454 ταυτοποιημένων αιωνόβιων και 3.768 ατόμων ελέγχου που πέθαναν πριν κλείσουν τα 100.
Ο τρόπος ζωής των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας μια βαθμολογία υγιεινού τρόπου ζωής για 100 (HLS-100) που έλαβε υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η άσκηση, η ποικιλομορφία της διατροφής και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Οι υψηλότερες βαθμολογίες στο HLS-100 έδειξαν δυνητικά καλύτερα αποτελέσματα υγείας.
Κατά τη διάρκεια μιας πενταετούς παρακολούθησης, 373 από τα 1486 άτομα που σημείωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία στο HLS-100 και 276 από τα 851 άτομα μεταξύ της υψηλότερης ομάδας HLS-100 έγιναν αιωνόβιοι.
Η παρακολούθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής συσχετίστηκε επίσης με σχετικά καλή υγεία, όπως αξιολογήθηκε από τις αυτοαναφερόμενες χρόνιες παθήσεις, τη σωματική και γνωστική λειτουργία και την ψυχική ευεξία .
«Η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής φαίνεται να είναι σημαντική ακόμη και στις όψιμες ηλικίες, υποδηλώνοντας ότι η κατασκευή στρατηγικών σχεδίων για τη βελτίωση των συμπεριφορών στον τρόπο ζωής όλων των ηλικιωμένων μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς γήρανσης και μακροζωίας», κατέληξαν οι συγγραφείς.
Εν τω μεταξύ, ο υψηλότερος ΔΜΣ μπορεί να έχει προστατευτικό ρόλο στον κίνδυνο θνησιμότητας στους ηλικιωμένους πληθυσμούς. Ο χαμηλός ΔΜΣ σε πολύ προχωρημένη ηλικία μπορεί να αντικατοπτρίζει πιθανό υποσιτισμό και άλλες χρόνιες παθήσεις αντί να αποτελεί δείκτη του τρόπου ζωής.
Προηγούμενη έρευνα, αλλά όχι αυτή η μελέτη, πρότεινε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν σχετίζεται απαραίτητα με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, επισημαίνουν οι συγγραφείς. Ωστόσο, μια εκτενής ανασκόπηση μελετών από το 2023 υποδηλώνει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.
Η νέα μελέτη, ωστόσο, μπορεί να υπόκειται σε μεροληψία επειδή οι συμπεριφορές του τρόπου ζωής αναφέρονταν από μόνοι τους και οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να θυμηθούν με ακρίβεια τι έτρωγαν ή πόσο ασκούνταν, μεταξύ άλλων παραγόντων. Ο επιπολασμός της νόσου θα μπορούσε να είχε υποτιμηθεί καθώς οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ιατρικές καταστάσεις από μόνοι τους.
Πώς μπορώ να γίνω αιωνόβιος;
Η γήρανση του πληθυσμού επιβαρύνει επίσης σοβαρά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Το 2030, ένας στους πέντε Αμερικανούς θα είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης και θα είναι επιλέξιμος για κάλυψη Medicare, ανεβάζοντας το ετήσιο κόστος οξείας περίθαλψης περίπου 259,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι προβλέψεις υπογραμμίζουν τη σημασία της βελτίωσης της διάρκειας της υγείας και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής.
Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να ανακαλύψουν το μυστικό της ζωής έως και 100 και πλέον χρόνια.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα γονίδια παίζουν μόνο δευτερεύοντα ρόλο και μπορεί να είναι υπεύθυνα για περίπου το 25% της διάρκειας ζωής ενός ατόμου . Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο δύο γονίδια, το APOE και το FOXO3A, που βοηθούν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, έχουν συσχετιστεί με τη μακροζωία.
Μια μελέτη από το 2023 δείχνει ότι οι αιωνόβιοι μπορεί να έχουν μια συγκεκριμένη ομάδα ανοσοκυττάρων που τους προστατεύουν από ασθένειες.
Ως εκ τούτου, το περιβάλλον και οι συμπεριφορές του τρόπου ζωής φαίνεται να έχουν τη σημαντικότερη επίδραση στη μακρά και υγιή ζωή.
Για παράδειγμα, ορισμένοι ερευνητές εξετάζουν τις Μπλε ζώνες ή περιοχές όπου οι άνθρωποι έχουν εξαιρετικά μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Σε αυτές τις περιοχές, τα άτομα ακολουθούν μια κυρίως φυτική διατροφή που δίνει έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια. Έχουν επίσης περιορισμένη πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων και κόκκινου κρέατος.
Η άσκηση, η διαφοροποίηση της διατροφής και η αποφυγή κακών συνηθειών όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή και αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία.