Άγχος, κατάθλιψη ή και τα δύο; 

Αρκετοί άνθρωποι προσπαθούν να διαγνώσουν μόνοι τους αν αυτό που τους συμβαίνει είναι μια γενικευμένη αγχώδης διαταραχή ή κατάθλιψη. Πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, παρά το γεγονός ότι μπορεί να μοιάζουν πολύ σε σημαντικά τους σημεία. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να εμφανιστούν μαζί αλλά σε πολλές περιπτώσεις το άτομο μπορεί να βιώνει χωριστά μια από τις δύο διαταραχές ή να ζει κάτω από τη μία μόνο αλλά να μην μπορεί να καταλάβει ποια είναι αυτή. Ας μην ξεχνάμε ότι η κατάθλιψη μπορεί να προκαλεί άγχος και αντίστροφα από το πολύ έντονο άγχος είναι πιθανό το άτομο να μπει σε κατάθλιψη. 
 
Για τις ανάγκες διαχωρισμού των δύο ψυχικών καταστάσεων είναι ανάγκη να διευκρινίσουμε κάποια πολύ βασικά χαρακτηριστικά τους. Το άτομο που είναι σε κατάθλιψη έχει έλλειψη ενδιαφέροντος. Είναι ένα άτομο που θα κάνει μηχανικά τις δουλειές του στην καλύτερη των περιπτώσεων αφού πολύ συχνά οι υποχρεώσεις μετατρέπονται σε εκκρεμότητες. Παράλληλα, το άτομο νιώθει πως είναι σε αδιέξοδο χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς τους λόγους ενώ νιώθει μια μόνιμη θλίψη και απαισιοδοξία για τα πάντα. Σε πολλές περιπτώσεις το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να βιώνει έντονους σωματικούς πόνους (ψυχοσωματικοί), να έχει διαταραχές στον ύπνο και στη διατροφή. Ακραίες καταστάσεις όπως το να θέλει κανείς να κοιμάται συνέχεια ή να έχει φοβερή αϋπνία όπως επίσης η βουλιμία ή αντίστοιχα η ανορεξία είναι ενδείξεις ότι κάποιος υποφέρει από κατάθλιψη. Από την άλλη πλευρά το άτομο που είναι σε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή πιθανόν να νιώθει έντονη ανησυχία για τα πάντα, να έχει εμμονές ή να σκέφτεται υπερβολικά παντού βλέποντας ως πιο εφικτά και πιθανά σενάρια τα χειρότερα που θα μπορούσαν να συμβούν.
Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη είναι καταστάσεις της ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζονται με την βοήθεια των ειδικών της ψυχικής υγείας. Η ψυχοθεραπεία, ο διαλογισμός ή ο συνδυασμός των δύο μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά το άτομο να επιστρέψει στις ξέγνοιαστες, χαρούμενες μέρες του
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ