Αλλάζει η δραστηριότητα του εγκεφάλου, όταν οι ηθοποιοί υποδύονται τους ρόλους

Ο Dr Steven Brown, ο πρώτος συγγραφέας της έρευνας, από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά, δήλωσε: «Φαίνεται ότι όταν παίζετε, καταπνίγετε τον εαυτό σας – είναι σχεδόν σαν ο χαρακτήρας, τον οποίο υποδύεστε, να σας κατέχει».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό Royal Society Open Science, 15 νέοι που σπουδάζουν θέατρο, εκπαιδεύθηκαν για να αναλάβουν έναν ρόλο του Σαίξπηρ – είτε τον Ρομέο είτε την Ιουλιέττα – και απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις, μιλώντας με βρετανική προφορά, αν και Καναδοί, υποδυόμενοι τον ρόλο τους. Στη συνέχεια υπεβλήθησαν σε σαρώσεις εγκεφάλου, συμμετέχοντας σε διάφορα πειράματα.

Διαπιστώθηκε ότι, ανάλογα με το σενάριο, διέφερε η εγκεφαλική δραστηριότητα των ηθοποιών.

Όταν οι ηθοποιοί υποδύονταν τους ρόλους τους, μειωνόταν η δραστηριότητα σε δύο περιοχές του προμετωπιαίου φλοιού, που συνδέονται με την αίσθηση του εαυτού.

«Το παίξιμο ενός ρόλου, που σχετίζεται με τη μείωση, την καταστολή, τη γνώση των δικών σας χαρακτηριστικών, νομίζω ότι δείχνει τι μπορεί να συνεπάγεται η δράση», δήλωσε ο Dr Brown.

«Οι ηθοποιοί πρέπει να χωρίζουν από τη συνείδησή τους, πρέπει με κάποιον τρόπο να παρακολουθούν τον εαυτό τους και να είναι στο πετσί του ρόλου ταυτόχρονα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ