10 εκπληκτικά οφέλη της αγκαλιάς σύμφωνα με την επιστήμη

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, διάφορες μορφές διαπροσωπικής επαφής έχουν γίνει λιγότερο κοινές, επηρεαζόμενες από τις αλλαγές στις πολιτιστικές αξίες και τη νέα τεχνολογία. Σήμερα, με εικοσιτετράωρη πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα, γραπτά μηνύματα και email, πολλοί άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο αλληλεπιδρώντας με την τεχνολογία τους παρά μεταξύ τους. Αυτή η έλλειψη επαφής έχει πολλές επιπτώσεις σε διαφορετικές πτυχές της ζωής μας και μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μοναξιάς, απομόνωσης και ανασφάλειας.

Γιατί λοιπόν το άγγιγμα είναι τόσο σημαντικό για εμάς;

Συνήθως θεωρούμε την αφή ως ένα ευχάριστο, αλλά όχι πολύ σημαντικό μέρος της ζωής. Όμως το άγγιγμα παίζει αναπόσπαστο ρόλο στις καθημερινές μας εμπειρίες. Επηρεάζει τι αγοράζουμε, τι τρώμε, ποιον αγαπάμε, ακόμα και πώς θεραπεύουμε. Χρησιμοποιούμε την αίσθηση της αφής για να συλλέξουμε πληροφορίες για το περιβάλλον μας και να δημιουργήσουμε κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ μας.

Πολλαπλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το άγγιγμα, ειδικά το αγκάλιασμα, παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία. Αν ψάχνετε για έναν εξαιρετικό τρόπο για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να μειώσετε το άγχος σας, να βελτιώσετε τον ύπνο σας και ακόμη και να βοηθήσετε στη θεραπεία της κατάθλιψης, πρέπει να σκεφτείτε την αγκαλιά. Οι αγκαλιές δεν έχουν παρενέργειες και δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή. Ακόμα καλύτερα, είναι δωρεάν και μπορούν να δοθούν και να ληφθούν οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή.

Εδώ είναι 10 σπουδαίοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αγκαλιάζετε και να επιτρέπετε στον εαυτό σας να σας αγκαλιάζουν κάθε μέρα.

1. Η αγκαλιά βοηθά στην καταπολέμηση των ασθενειών που προκαλούνται από το άγχος

Είναι γνωστό ότι το στρες μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε κρυολογήματα και άλλες ασθένειες. Καθώς το σώμα προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε στρεσογόνες καταστάσεις, ανταποκρίνεται με το να αρρωσταίνει σωματικά.  Οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της φυσικής επαφής και ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Σε μια μελέτη του 2015 στην οποία συμμετείχαν 404 υγιείς ενήλικες, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon εξέτασαν τις επιπτώσεις της λήψης αγκαλιών στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν για την ευαισθησία τους στο κοινό κρυολόγημα, μετά την έκθεσή τους στον ιό.

Οι αγκαλιές μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε το άγχος και να μας κρατούν πιο υγιείς.

Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι που έλαβαν περισσότερες αγκαλιές και μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα αποτελέσματα της αγκαλιάς που ρυθμίζουν το άγχος εξηγούν το τριάντα δύο τοις εκατό αυτής της ευεργετικής επίδρασης. Και μεταξύ των συμμετεχόντων που κρυολόγησαν, εκείνοι που έλαβαν αγκαλιές ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αγκαλιές είναι ένας τρόπος παροχής υποστήριξης και ότι το να αγκαλιάζεσαι πιο συχνά θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση του άγχους και των ασθενειών που σχετίζονται με το στρες.

2. Η αγκαλιά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Οι αγκαλιές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν αγκαλιάζετε κάποιον, ασκείτε ελαφριά πίεση στο στέρνο του. Αυτό ενεργοποιεί το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος και διεγείρει τον θύμο αδένα . Ο θύμος αδένας ρυθμίζει και εξισορροπεί την παροχή λευκών αιμοσφαιρίων του σώματος, διατηρώντας σας υγιείς.  Η σχέση μεταξύ της αφής και ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος τεκμηριώνεται επίσης σε μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Developmental Review. Η μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα της θεραπείας μασάζ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αισθητή πτώση στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Έδειξαν επίσης ενίσχυση στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, αυξάνοντας τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης τους.

3. Η αγκαλιά μειώνει το στρες

Όταν είμαστε αγχωμένοι, οι νευρικές απολήξεις μας στέλνουν πληροφορίες στο σώμα για να απελευθερώσει την ορμόνη κορτιζόλη. Αυτή η ορμόνη επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης του σώματος. Η κορτιζόλη διεγείρει την απόκριση του σώματος «μάχη ή φυγή», η οποία, αν δεν ελεγχθεί, δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα υγείας.

4. Η αγκαλιά ικανοποιεί την «πείνα του δέρματος» μας

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Λειτουργεί ως άμυνα ενάντια στον έξω κόσμο, αναγεννώντας με απίστευτο ρυθμό. Το δέρμα είναι επίσης ο συλλέκτης δεδομένων του εγκεφάλου μας. Τα πέλματα των ποδιών μας, οι άκρες των δακτύλων μας και τα χείλη μας είναι όλα ειδικά σχεδιασμένα για να συλλέγουν τις μικρότερες λεπτομέρειες των αισθητηριακών δεδομένων και να τα μεταδίδουν στον εγκέφαλο μέσω των νευρικών απολήξεων.

Η αφή είναι η πρώτη αίσθηση που αποκτάμε, επομένως είναι λογικό το άγγιγμα και η σωματική επαφή να είναι απαραίτητα για την ευημερία μας.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι στερούνται την αφή. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων δεν λαμβάνουν αγκαλιές σε καθημερινή βάση, ενώ το 75 τοις εκατό δήλωσε ότι ήθελε περισσότερες αγκαλιές.

Οι άνθρωποι γίνονται σχεδόν αγνώριστοι απουσία αφής. Πριν από διακόσια χρόνια, Γάλλοι επιστήμονες εντόπισαν ένα πλάσμα που έμοιαζε με άνθρωπο να τρέχει μέσα στα δάση. Τελικά το πλάσμα πιάστηκε και αποδείχθηκε ότι ήταν ένα αγόρι 11 ετών. Ονόμασαν το παιδί Βίκτορ και αποφάσισαν ότι ζούσε άγριο στο δάσος για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Αρχικά οι γιατροί νόμιζαν ότι ο Βίκτορ ήταν διανοητικά καθυστερημένος, αλλά τελικά οι γιατροί και οι ψυχίατροι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε στερηθεί την ανθρώπινη σωματική επαφή, η οποία είχε καθυστερήσει τις κοινωνικές και αναπτυξιακές του ικανότητες.

Αυτά τα ευρήματα επικυρώνονται σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Miami Touch Research Institute, η οποία κατέδειξε τη σημασία της αφής για τα πρόωρα μωρά. Τα μωρά που λάμβαναν καθημερινά μασάζ έχουν επιταχυνόμενο ρυθμό ανάπτυξης σαράντα επτά τοις εκατό μεγαλύτερο από τα μωρά της ομάδας ελέγχου, στα οποία δεν χορηγήθηκαν μασάζ.

5. Η αγκαλιά αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παράγεται και διαδίδεται από νευρώνες στον εγκέφαλο. Σχηματίζεται από το αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη, το οποίο στέλνει μηνύματα μέσω του αίματος και λέει στον εγκέφαλο να παράγει σεροτονίνη.

Η σεροτονίνη είναι γνωστή ως η ορμόνη της «καλής αίσθησης» επειδή μας βοηθά να νιώθουμε χαρούμενοι, χαλαροί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Λειτουργεί επίσης ως ελεγκτής της όρεξης και ρυθμιστής της διάθεσης.

Θέματα υγείας όπως η κατάθλιψη και η παχυσαρκία έχουν συνδεθεί με ανισορροπία στα επίπεδα σεροτονίνης. Η σεροτονίνη επηρεάζει και ελέγχει τις νοητικές και συναισθηματικές διεργασίες, τις κινητικές λειτουργίες, τις ορμόνες και την αρτηριακή πίεση.

Τα χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές ύπνου, ακόμη και παχυσαρκία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της σεροτονίνης μας βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα του σώματος. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι πολύ χαμηλά, ο εγκέφαλος λαμβάνει ένα σήμα ότι το σώμα πεινά και νιώθουμε την επιθυμία να φάμε. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας που προκαλείται από την υπερκατανάλωση τροφής και των χαμηλών επιπέδων σεροτονίνης. Μόλις ομαλοποιηθούν τα επίπεδα σεροτονίνης, η επιθυμία να συνεχίσουμε να τρώμε εξαφανίζεται.

Πολλά αντικαταθλιπτικά που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά βασίζονται στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης. Ωστόσο, υπάρχει ένας ευκολότερος και πιο υγιεινός τρόπος, η αγκαλιά, η οποία απελευθερώνει σεροτονίνη στο σώμα, η οποία βελτιώνει τη διάθεσή μας και βοηθά στην αύξηση της ευτυχίας μας

6. Η αγκαλιά εξισορροπεί το νευρικό σύστημα

Όταν κάνουμε μια αγκαλιά, ένα δίκτυο μικροσκοπικών αισθητήρων πίεσης  στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να αισθανθούν την αφή και να αντιδράσουν σε αυτήν.   Σύμφωνα με τον νευρολόγο Shekar Raman, MD, μορφές αφής όπως η αγκαλιά ή το χτύπημα στην πλάτη επεξεργάζονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κάνοντας μας να νιώθουμε ευτυχία και χαρά. Όσο περισσότερο συνδεόμαστε με τους άλλους, αισθανόμαστε πιο χαρούμενοι.

7. Οι αγκαλιές είναι αντιγηραντικές

Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα των ορμονών μας πέφτουν, οδηγώντας σε απώλεια μυϊκής μάζας. Στην πραγματικότητα, το σώμα μας χάνει έως και πέντε τοις εκατό της μυϊκής μας μάζας κάθε δεκαετία μετά τα τριάντα μας.

Τώρα οι μελέτες επικεντρώνονται στα οφέλη της ωκυτοκίνης στην αναγέννηση της μυϊκής μάζας και στην ενεργοποίηση των οδών μυϊκού σήματος.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια, στην οποία οι ερευνητές έκαναν ένεση ωκυτοκίνης σε ηλικιωμένα ποντίκια με μυϊκή βλάβη, εμφάνισαν καλύτερη επούλωση μετά από εννέα ημέρες από τα ποντίκια που δεν έλαβαν την ορμόνη. Τα ποντίκια που έλαβαν ωκυτοκίνη ήταν σε θέση να επιδιορθώσουν τη μυϊκή βλάβη έως και ογδόντα τοις εκατό περισσότερο από τα νεαρά ποντίκια που δεν είχαν λάβει θεραπεία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ωκυτοκίνη είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός νεανικού σώματος και υγιών μυών. Δεδομένου ότι η αγκαλιά αυξάνει την ικανότητα του σώματος να απελευθερώνει ωκυτοκίνη, έχει επίσης την ικανότητα να βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης.

8. Η αγκαλιά προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις

Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι η αγκαλιά προκαλεί το σώμα να παράγει ωκυτοκίνη, βοηθώντας στην ηρεμία του νευρικού συστήματος και στη δημιουργία χαλάρωσης, αλλά η ωκυτοκίνη έχει και άλλη. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και το στρες της καρδιάς.

8. Οι αγκαλιές λειτουργούν ως μη λεκτική επικοινωνία

Σχεδόν το 70% της επικοινωνίας είναι μη λεκτική. Η ερμηνεία της γλώσσας του σώματος μπορεί να βασίζεται σε μία μόνο χειρονομία και η αγκαλιά είναι μια εξαιρετική μέθοδος για να εκφραστείτε μη λεκτικά σε έναν άλλο άνθρωπο ή ζώο.   Η αγκαλιά είναι μια σημαντική μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας και παρέχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

9. Η αγκαλιά ανακουφίζει από τον πόνο

Οι πωλήσεις παυσίπονων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή έχουν εκραγεί τα τελευταία χρόνια, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις η αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένη.

Τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι συναισθηματικοί δεσμοί μπορούν να μειώσουν τους πόνους. Αποκαλούν αυτό το αποτέλεσμα «αναλγησία που προκαλείται από την αγάπη».

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα του Ισραήλ στρατολόγησαν δεκάδες γυναίκες εθελόντριες και τις υπέβαλαν επανειλημμένα σε προσωρινό, ήπιο πόνο αγγίζοντάς τις με μια καυτή μεταλλική ράβδο. Στο πρώτο πείραμα, ένας εντελώς άγνωστος κρατούσε τα χέρια των γυναικών για να προσπαθήσει να τις παρηγορήσει, ενώ στο δεύτερο πείραμα είχαν έναν σύντροφο να στέκεται κοντά τους αλλά να μην τις αγγίζει. Στο τελευταίο πείραμα ο σύντροφος αφέθηκε να κρατήσει και να χαϊδέψει το χέρι της γυναίκας καθώς την άγγιζε το καυτό μέταλλο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο άγγιξε το δέρμα τους, ο πόνος των εθελοντών μειώθηκε σημαντικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσο περισσότερο ο σύντροφος μιας γυναίκας εξέφραζε ενσυναίσθηση και υποστήριξη κατά τη διάρκεια του πειράματος, τόσο χαμηλότερο ήταν το επίπεδο του πόνου και τόσο μεγαλύτερο το επίπεδο ανακούφισης. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κοινωνικό άγγιγμα έχει ισχυρό αποτέλεσμα για τον πόνο και υποδηλώνει ότι η ενσυναίσθηση μεταξύ των ρομαντικών συντρόφων μπορεί να εξηγήσει τα ισχυρά αποτελέσματα.

10. Οι αγκαλιές μπορούν να βοηθήσουν στην κατάθλιψη

Εκτός από την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, η αγκαλιά προκαλεί επίσης το σώμα να παράγει ντοπαμίνη. Γνωστή ως η ορμόνη της ευχαρίστησης, η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στον έλεγχο των κέντρων ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου . Η ντοπαμίνη βοηθά επίσης στη ρύθμιση της κίνησης και των συναισθηματικών αντιδράσεων. Μας επιτρέπει να βλέπουμε ανταμοιβές και μας ωθεί να αναλάβουμε δράση για να τις πετύχουμε. Η ανεπάρκεια ντοπαμίνης έχει ως αποτέλεσμα τη νόσο του Πάρκινσον και τα άτομα με χαμηλή δραστηριότητα ντοπαμίνης μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στον εθισμό.

Τα ελλιπή επίπεδα δραστηριότητας ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη που χαρακτηρίζεται από χαμηλή ενέργεια και έλλειψη κινήτρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο με σοβαρή ανεπάρκεια ντοπαμίνης μπορεί ακόμη και να επιθυμεί να αυτοκτονήσει, αλλά συχνά δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό.

Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες και σαρώσεις PET, οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι το αγκάλιασμα διεγείρει την απελευθέρωση ντοπαμίνης. υτός είναι ένας πολύ πιο ασφαλής τρόπος για την ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα της κατάθλιψης από τη λήψη φαρμάκων με πολλαπλές παρενέργειες.

 

αγκαλιαανοσοποιητικό σύστημαοφέλη της αγκαλιάςκατάθλιψη