10 πράγματα που μπορεί να μοιάζουν με κατάθλιψη αλλά δεν είναι

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.  Έχετε αισθανθεί θλίψη, απελπισία ή χαμηλή ενέργεια; Είχατε δυσκολία στον ύπνο ή στη συγκέντρωση; Αν και αυτά είναι κοινά συμπτώματα κατάθλιψης, θα μπορούσαν να είναι σημάδι για κάτι άλλο. Θέματα υγείας όπως η ανεπάρκεια βιταμίνης D, η αναιμία ή μια αδιάγνωστη πάθηση όπως ο αυτισμός μπορεί να μοιάζουν πολύ με κατάθλιψη. Μάθετε πώς να κατανοείτε καλύτερα τα συμπτώματά σας.

> Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης:  Η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και η κατάθλιψη μπορεί να σας εξουθενώσουν και να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις και πονοκεφάλους.  Συνήθως επηρεάζει νεαρούς και μεσήλικες ενήλικες, με τις γυναίκες να διαγιγνώσκονται συχνότερα από τους άνδρες.

> Ινομυαλγία:  Η ινομυαλγία συχνά λανθασμένα διαγιγνώσκεται ως κατάθλιψη επειδή η κατάθλιψη μπορεί να είναι σύμπτωμα της ινομυαλγίας. Αυτή η μυοσκελετική διαταραχή αναγκάζει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό να επεξεργάζονται τα σήματα πόνου με μεγαλύτερη ένταση. Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες.  Άλλα συμπτώματα τόσο της ινομυαλγίας όσο και της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:  Προβλήματα ύπνου – Προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση – Κούραση – Δυσκολία στον ύπνο
> Η νόσος του Lyme:   Η νόσος του Lyme ονομάζεται «μεγάλος μιμητής» επειδή έχει κοινά συμπτώματα με τόσες άλλες παθήσεις. Η νόσος του Lyme μπορεί να προκαλέσει υπερβολική κόπωση και γνωστικά συμπτώματα που μπορεί να μοιάζουν με κατάθλιψη. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, πυρετούς και δερματικό εξάνθημα. Εάν σας έχει τσιμπήσει πρόσφατα ένα τσιμπούρι – είναι σκοπιμο  να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τις εξετάσεις για τη νόσο του Lyme.
> Υποθυρεοειδισμός:   Όπως η κατάθλιψη, ο υποθυρεοειδισμός – μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετές ορμόνες – μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αύξηση βάρους και προβλήματα μνήμης. Η ίδια η κατάθλιψη μπορεί να είναι σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού.  Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να διαγνωστεί με εξέταση αίματος και να αντιμετωπιστεί με συνθετικές θυρεοειδικές ορμόνες. Ο κίνδυνος σας αυξάνεται εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό υποθυρεοειδισμού, είστε άνω των 60 ετών ή έχετε αυτοάνοσο νόσημα.
> ΔΕΠΥ:   Η ΔΕΠΥ είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συχνά σχετίζεται με υψηλά επίπεδα ενέργειας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι με απρόσεκτο τύπο ΔΕΠΥ νιώθουν κόπωση από την προσπάθεια εστίασης. Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ που μπορεί να παρερμηνευθούν ως κατάθλιψη περιλαμβάνουν: Ελλειψη συγκέντρωσης, Δυσκολία στη δουλειά ή στο σχολείο, Αλλαγές διάθεσης, Χαμηλή ανοχή στο στρες.
> Σύνδρομο Ehlers-Danlos (EDS):   Το σύνδρομο Ehlers-Danlos είναι μια σπάνια γενετική ασθένεια του συνδετικού ιστού που μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου και διαταραχές ύπνου.  Εάν έχετε  εύθραυστο δέρμα, υπερκινητικές αρθρώσεις ή κάνετε μώλωπες εύκολα, μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με το σύνδρομο Ehlers-Danlos.

> Αυτισμός:  Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή αναπηρία που μπορεί λανθασμένα να διαγνωστεί ως κατάθλιψη. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:  Νευρικότητα για τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις,  Δυσκολία να κάνεις φίλους, Κοινωνική απομόνωση,  Αποφυγή οπτικής επαφής.  Η λανθασμένη διάγνωση είναι ευρέως διαδεδομένη στις γυναίκες, που τείνουν να κρύβουν αυτιστικά χαρακτηριστικά.

> Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Πολλοί ενήλικες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση και αλλαγές στη διάθεση που μπορεί να μοιάζουν πολύ με κατάθλιψη.  Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να διαγνωστεί με εξέταση αίματος. Εάν είστε παχύσαρκοι, έχετε πιο σκούρο τόνο δέρματος ή είστε άνω των 65 ετών, μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για χαμηλή βιταμίνη D.

> Αναιμία:  Εάν έχετε αναιμία σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετά υγιή αιμοσφαίρια για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με αρκετό οξυγόνο. Μπορεί να προκαλέσει υπερβολική κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου και αλλαγές στη διάθεση – όλα τα συμπτώματα που μερικές φορές μπερδεύονται με αυτά της κατάθλιψης.  Η αναιμία μπορεί να διαγνωστεί με εξέταση αίματος. Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία, αλλά μπορεί να είναι τόσο απλή όσο ένα συμπλήρωμα σιδήρου ή διατροφικές αλλαγές. Τα άτομα που έχουν έμμηνο ρύση, είναι έγκυες, έχουν χρόνιες παθήσεις ή είναι άνω των 65 ετών, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για αναιμία.

> Διπολική διαταραχή: Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από έντονες εναλλαγές της διάθεσης. Μερικοί άνθρωποι με διπολική διαταραχή εμφανίζουν μια λιγότερο σοβαρή μορφή μανίας που ονομάζεται υπομανία, η οποία μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα ως κατάθλιψη.  Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για διπολική διαταραχή εάν αντιμετωπίζετε: περιόδους μανίας ή υπομανίας, ευφορία, αγωνιώδεις σκέψεις, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, συμπτώματα κατάθλιψης.
συμπτώματα κατάθλιψηςινομυαλγίακατάθλιψηΔΕΠΥαυτισμόςανεπάρκεια βιταμίνης Dαναιμία