14 τρόποι για να αποτρέψετε να εμφανιστούν σπυράκια στο πρόσωπο

Οι δερματολόγοι έχουν εντοπίσει τέσσερις παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ακμής:

  • το δέρμα παράγει πολύ λίπος, το οποίο φράζει τους πόρους
  • συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος, που έχει το ίδιο αποτέλεσμα
  • την παρουσία ενός βακτηρίου που ονομάζεται Propionibacterium acnes ( P. acnes ) στους πόρους
  • φλεγμονή του δέρματος, η οποία επίσης οδηγεί σε ερυθρότητα

Ένας γιατρός ή ένας δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιος παράγοντας ή συνδυασμός παραγόντων προκαλεί την ακμή .

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την ακμή

1. Πλένετε το πρόσωπο δύο φορές την ημέρα: είναι σημαντικό να απομακρύνετε την υπερβολική βρωμιά και τη λιπαρότητα από το δέρμα πλένοντας τακτικά.

2. Αποφύγετε το σκληρό τρίψιμο: Η εφαρμογή ενός απαλού καθαριστικού με καθαρά χέρια ή μιας μαλακής βούρτσας που προορίζεται για χρήση στο πρόσωπο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των σπυριών.

3. Διατηρήστε τα μαλλιά σας καθαρά: Εάν η υπερβολική λιπαρότητα στα μαλλιά ταξιδεύει στο δέρμα, μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Το τακτικό λούσιμο των μαλλιών μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη της ακμής, ειδικά κοντά στη γραμμή των μαλλιών.

4. Αποφύγετε να σπάσετε  τα σπυράκια: Αυτό συνήθως οδηγεί σε φλεγμονή και ουλές.

5. Εφαρμόστε τοπικές θεραπείες: Οι θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή, όπως οι κρέμες ή οι οροί, μπορούν να μειώσουν τα ξεσπάσματα, ιδιαίτερα όταν τείνουν να εμφανίζονται σε ορισμένες περιοχές.

6. Εξετάστε τη χρήση ρετινοειδών: Τα τοπικά ρετινοειδή είναι προϊόντα που περιέχουν φάρμακα που προέρχονται από βιταμίνη Α και οι δερματολόγοι τα συνταγογραφούν για τη διαχείριση και την πρόληψη της ακμής. Τα περισσότερα τοπικά ρετινοειδή διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή.

7. Μιλήστε με έναν δερματολόγο για τα αντιβιοτικά: Τα τοπικά αντιβιοτικά μπορούν να καταπολεμήσουν την υπερανάπτυξη βακτηρίων P. acne στο δέρμα.

8. Μιλήστε με έναν γιατρό για τα ορμονικά χάπια: Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ακμής, βοηθώντας στη ρύθμιση των ορμονών που μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή.

9. Μειώστε τις τροφές που συνδέονται με την ακμή: Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας , τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής ή να επιδεινώσουν την ακμή.

10. Φοράτε αντηλιακό όταν βγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους:  Ο πολύς ήλιος έχει πολλές βλαβερές επιπτώσεις στο δέρμα. Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή ελαίων που επιδεινώνουν την ακμή.  Η χρήση αντηλιακού χωρίς λάδι με συντελεστή προστασίας τουλάχιστον 15 μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων και της επιδείνωσης της ακμής.

11. Αποφύγετε προϊόντα περιποίησης που περιέχουν λάδι: Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν λάδι μπορεί να φράξουν τους πόρους. Αυτά τα προϊόντα προορίζονται συχνά για χρήση σε ξηρό ή ώριμο δέρμα που μπορεί να μην έχει τόσο πολύ φυσικό λάδι.

12. Αποφύγετε την υπερβολική απολέπιση: Ενώ λίγη απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ακμής, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να την επιδεινώσει.

13. Μειώστε το άγχος:  Το άγχος συχνά προκαλεί φλεγμονή, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τη ακμή.

14.  Διατηρήστε τα προϊόντα περιποίησης προσώπου καθαρά:  Το μακιγιάζ και τα σφουγγάρια και τα πινέλα προσώπου θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά με σαπούνι και νερό για να αποφευχθεί η συσσώρευση βακτηρίων, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξάρσεις.