O Jonathan Symonds μη εκτελεστικός πρόεδρος της GlaxoSmithKline

O Jonathan Symonds, πρώην οικονομικός διευθυντής στις AstraZeneca και Novartis, θα είναι ο καινούριος μη εκτελεστικός πρόεδρος της GlaxoSmithKline, από 1ης Σεπτεμβρίου, ο οποίος θα επιβλέψει τον διαχωρισμό της εταιρίας από τα καταναλωτικά προϊόντα της σε μια κοινοπραξία με την Pfizer.

O κ. Symonds, είναι τώρα αναπληρωτής πρόεδρος της HSBC, μη εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας Proteus Digital Health Inc, μη εκτελεστικός διευθυντής της Rubius Therapeutics Inc και πρόεδρος της Genomics England Limited.

Η ανάληψη των καθηκόντων του από το φθινόπωρο, θα ολοκληρώσει την εξάμηνη αναζήτηση αντικαταστάτη του Sir Philip Hampton, ο οποίος ήταν μη εκτελεστικός πρόεδρος της GSK από το 2015.

Ο κ. Symonds ήταν επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της Novartis από το 2009 έως το 2013. Μέχρι το 2007 ήταν επί μία 10ετία στην AstraZeneca, από την οποία έφυγε για την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Βασικό πλεονέκτημα του κ. Symonds είναι η εκτεταμένη του εμπειρία στην πραγματοποίηση μετασχηματιστικών συμφωνιών.

Η GSK ετοιμάζεται να αποσχίσει το τμήμα καταναλωτών της σε μια κοινοπραξία με την Pfizer, η οποία θα αποτελέσει μια νέα εταιρία με μετοχές διαπραγματευόμενες στο χρηματιστήριο.

Η GSK θα παραμείνει αυτόνομη εταιρία φαρμάκων και εμβολίων.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην AstraZeneca, ο κ. Symonds συμμετείχε στην απόκτηση της MedIummune, της βιολογικής εταιρείας R&D.

Στη Novartis, συμμετείχε στην ομάδα που επέβλεψε την εξαγορά της Alcon, της εταιρείας οφθαλμολογικών και την επένδυσή της στη Sandoz, το τμήμα γενοσήμων φαρμάκων της.

Πολύ νωρίτερα, ήταν μέλος της ομάδας απόσχισης της Zeneca ως ξεχωριστής φαρμακευτικής από τον πρώην βρετανικό χημικό κολοσσό ICI. Στη συνέχεια η Zeneca εξαγοράστηκε από την σουηδική Astra για να αποτελέσει τη σύγχρονη AstraZeneca.

Με αφορμή την επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων του, ο Jonathan Symonds δήλωσε: “Είμαι πολύ ευτυχής που συμμετέχω στην GSK, σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την εταιρεία καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει αξία από τη νέα της προσέγγιση R&D και να δημιουργήσει δύο νέες, παγκοσμίως κορυφαίες εταιρίες, μία που εστιάζει στη φαρμακευτική και τα εμβόλια και το άλλο στην υγεία των καταναλωτών”.

GlaxoSmithKlineJonathan Symondsνέος πρόεδρος