3+1 προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο στην Ελλάδα – Φόβοι για ευρωπαϊκή επιδημία καρκίνου

Οι φόβοι για μια ευρωπαϊκή επιδημία καρκίνου που προκύπτουν μετά την πανδημία και την εξαιρετικά μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, έφεραν γύρω από ένα τραπέζι χθες όλους τους εμπλεκόμενους οι οποίοι συζήτησαν για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Το “Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου” (EU Beating Cancer Plan), βρίσκεται στο επίκεντρο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διασφάλιση της ίσης και ισότιμης πρόσβασης όλων των ασθενών στην πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση, τις θεραπείες, την καινοτομία και τα οφέλη της εξατομικευμένης ιατρικής. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο The Lancet, τα χρόνια της πανδημίας “χάθηκαν” ένα εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της δυσκολίας πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για την κατάσταση αυτή και επισημαίνουν ότι το αποτύπωμα της πανδημίας σε σχέση με τον καρκίνο θα φανεί τα επόμενα χρόνια.

3 προγράμματα προληπτικών εξετάσεων, ένα στα “σκαριά”

Ο διάλογος για την αντιμετώπισή του καρκίνου ως εθνική προτεραιότητα μέσα από την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά κάθε μέλος της κοινωνίας μας. Οπως ανέφερε στη χθεσινή εκδήλωση ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο σχεδιασμός της Ελλάδας περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες: Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, έγκαιρη θεραπεία, ποιοτική ζωή. Ετσι, η Πολιτεία προχωρά σε μαζικά προγράμματα αναζητώντας τον πολίτη και όχι ο πολίτης τις υπηρεσίες Υγείας. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη υλοποιείται το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες, έχουν αποσταλεί περί τα 1,3 εκατομμύρια sms , έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 80.000 μαστογραφίες (υπάρχει περιθώριο ενός χρόνου από την αποστολή του sms για την εξέταση) και 4700 γυναίκες έχουν βρεθεί με πρώιμα ευρήματα. “Τι σημαίνει αυτό; Αυτές οι γυναίκες δεν θα είχαν κάνει μαστογραφία εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα”, σημείωσε ο κ. Πλεύρης. Παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα ξεκινούν τα προγράμματα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το πρώτο αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες από 21 έως 65 ετών και το δεύτερο σε 3,8 εκατομμύρια άτομα 50 – 70 ετών.
Παράλληλα, σχεδιάζεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Τις κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και έχουν προγραμματιστεί με σκοπό η χώρα μας να ευθυγραμμιστεί με άλλες ευρωπαϊκές στο πλαίσιο αντιμετώπισης του καρκίνου επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος. Με 37 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για ψηφιακό μετασχηματισμό των ογκολογικών νοσοκομείων θα δοθεί μια καλή εικόνα των αναγκών σε αυτά τα νοσοκομεία. Επιπλέον, η δημιουργία του απαραίτητου Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, η κατ’ οίκον νοσηλεία που βρίσκεται προς υλοποίηση αλλά και η ανακουφιστική φροντίδα που ψηφίστηκε και προωθείται, θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Φάρμακα και κλινικές δοκιμές

Τον προβληματισμό για αναθεώρηση της φαρμακευτικής δαπάνης και την ανάγκη αύξησής της έθεσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου. Ο ίδιος επεσήμανε ότι δημιουργείται νέο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής στην ΕΕ για τα επόμενα 25 χρόνια.
“Ποτέ ξανά, η Υγεία δεν είχε τόσο κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις της ΕΕ. Έπρεπε δυστυχώς να έρθει η πανδημία για να συνειδητοποιήσουμε όλοι αφενός πώς η Υγεία δεν είναι δεδομένη, αφετέρου πόσο η Ασθένεια ‘συνθλίβει’ κοινωνίες και οικονομίες”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Πλεύρης ειδικά σε ό,τι αφορά στη φαρμακευτική πολιτική ανέλυσε τους στόχους του υπουργείου Υγείας που θα φέρουν ασθενείς πιο κοντά σε καινοτόμες θεραπείες το 2023. Όπως είπε, συζητάται αύξηση του προϋπολογισμού στα φάρμακα, ενώ οι καινοτόμες και καλές θεραπείες θα πηγαίνουν εκεί που χρειάζεται. “Το 2023 θα έχουμε έντονη κατεύθυνση ως προς τα διαρθρωτικά μέτρα. Οταν έρχεται μια νέα θεραπεία θα γίνεται αξιολόγηση και θα προκύπτει ένα ποσό που θα προστίθεται στον προϋπολογισμό”, ανέφερε.
Πάντως, από τα 942 σκευάσματα που αξιολογήθηκαν την τελευταία τριετία και εντάχθηκαν στον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων, περιλαμβάνονται 309 ογκολογικά φάρμακα, χωρίς να υπάρχει κάποιο που να εκκρεμεί, όπως διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Επιτροπής ΗΤΑ, Φλώρα Μπακοπούλου.
Εκτός από όλα τα παραπάνω, αναπτύσσεται και ο τομέας των κλινικών δοκιμών φαρμάκων στη χώρα μας, πρωτίστως για ασθένειες που σχετίζονται με τον καρκίνο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, καταγράφεται μια αύξηση κατά 20% σε κλινικές δοκιμές το πρώτο 9μηνο του 2022 σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

καρκίνοςΣΦΕΕδωρεάν προληπτικές εξετάσειςπρογράμματα πρόληψης