24ωρη απεργία γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία για το εργασιακό νομοσχέδιο

Γιατροί και νοσηλευτές συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα εργασιακά.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζει «αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν». Σημειώνει ότι «ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας και αυξάνει την εντατικοποίηση».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση» και ζητάει την απόσυρσή του. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στα Νοσοκομεία εργάζονται εργολαβικοί εργαζόμενοι με «τις συνθήκες που εργάζονται να θυμίζουν μεσαίωνα. Εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο από την απασχόληση μονίμων ή έστω συμβασιούχων εργαζόμενων». Η Ομοσπονδία ζητάει την εκδίωξη των εργολάβων και την πρόσληψη συμβασιούχων (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης.

Νομοσχέδιο Γεωργιάδη

Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία επί της Αρχής, το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για 13ωρη ημερήσια απασχόληση καθώς και φέρνει για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά εργασίας, τις συμβάσεις «μηδενικού χρόνου».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρατηρήσεις και προτάσεις των κοινωνικών φορέων ανέφερε πως θα προχωρήσει σε προσθήκες και βελτιώσεις του νομοσχεδίου.

  1. Θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ΣΦΕΕ που ζήτησε στα άρθρα 26 και 27 του νομοσχεδίου να συμπεριληφθεί η δυνατότητα συμμετοχής στα επιστημονικά ιατρικά συνέδρια και των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών.
  2. Το χρηματικό πρόστιμο των 10.500 ευρώ της υποδηλωμένης εργασίας αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που η επιχείρηση χρησιμοποιεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας διαπιστώνει ότι η επιχείρηση έχει βάλει έναν εργαζόμενο να χτυπήσει την κάρτα ότι έφυγε και αυτός συνεχίζει να εργάζεται.
  3. Σχετικά με την διάταξη που αφορά τους Ιατρούς Εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης ανάφερε πως, «θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση ώστε να γράφεται ρητώς και στον Νόμο ότι πάντα θα έχουν προτεραιότητα κάλυψης θέσεως οι γιατροί που έχουν την ειδικότητα του Ιατρού Εργασίας» ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η σχετική ΚΥΑ με τις προϋποθέσεις θα εκδοθεί έχοντας λάβει την σύμφωνη γνώμη του ΚΕΣΥ, την συνυπογραφή του υπουργού Υγείας και θα υπάρχει και χρόνος προκειμένου να εκδοθεί και το πόρισμα της Επιτροπής που θα συμμετάσχει και η Ελληνική Εταιρεία Ιατρών Εργασίας και Περιβάλλοντος.

Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο

  1. Περιορίζεται η δοκιμαστική περίοδος στους έξι μήνες, με το υπουργείο να υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η τάση των εργοδοτών να κάνουν κατάχρηση των επάλληλων δοκιμαστικών συμβάσεων και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να μπορούν να έχουν μετά το πέρας των έξι μηνών τα πλήρη δικαιώματα της σύμβασης αορίστου χρόνου.
  2. Αποσαφηνίζονται οι όροι εργασίας σε περισσότερους του ενός εργοδότες. Το σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν δικαίωμα οι εργοδότες να απαγορεύουν την απασχόληση εργαζομένων τους και σε άλλους εργοδότες. Επίσης, η δυνατότητα απασχόλησης σε περισσότερους εργοδότες δεν μπορεί να παραβιάζει τις γενικές προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας για 11 τουλάχιστον ώρες ανάπαυσης ανά 24ωρο και για μέγιστο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας 48 ώρες σε τετράμηνη βάση και για διατήρηση του 40ωρου/πενθήμερου ως βάσης. Αυτό, ωστόσο, στην πράξη σημαίνει δυνατότητα εργασίας έως και 13 ώρες σε δύο εργοδότες.
  3. Απλοποιείται η οικειοθελής αποχώρηση από την εργασίας, χωρίς υπογραφή του εργαζομένου, κατά βάση σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας του τελευταίου για δέκα εργάσιμες μέρες (πέντε μέχρι την όχληση από τον εργοδότη και άλλες πέντε μετά από αυτή).
  4. Έρχονται οι συμβάσεις «μηδενικού χρόνου», δηλαδή συμβάσεις στις οποίες ο εργαζόμενος προσφέρει τη διαθεσιμότητά του να εργαστεί, χωρίς να είναι προκαθορισμένη η διάρκεια της εργασίας του ή το εάν θα εργαστεί.
  5. Έρχεται και η κατ’ εξαίρεση απασχόληση της έκτης ημέρας σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας. Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τις ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, για τις οποίες ούτως ή άλλως υπάρχουν και στις ΣΣΕ άλλες προβλέψεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Να σημειωθεί ότι με τη νέα ρύθμιση το ημερομίσθιο στην έκτη ημέρα εργασίας θα είναι προσαυξημένο κατά 40% και όχι κατά 70%, που ισχύει για Κυριακές και αργίες.

Σήμερα βρίσκεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας».

απεργίαΆδωνις Γεωργιάδηςεργασιακό νομοσχέδιο