4 Τροφές για χαμηλή αρτηριακή πίεση

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων εμφανίζει υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Όταν συστηματικά η πίεση του αίματος είναι μεγαλύτερη από 13 τότε μιλάμε για υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι επικίνδυνη καθώς καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία. Κάπως έτσι μπορούν να προκληθούν εξαιρετικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις όπως: εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακά επεισόδια ή ακόμη και να εμφανιστεί σεξουαλική δυσλειτουργία. Όταν η υπέρταση έχει βεβαιωθεί πια ως μόνιμη για τον ασθενή, ο γιατρός συνήθως χορηγεί φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να ισορροπήσει την πίεση. Ωστόσο, υπάρχουν και τροφές που λειτουργούν βοηθητικά για τη σταθεροποίηση της πίεσης σε ομαλά επίπεδα. 

Μια τάση για τους υπερτασικούς στις ΗΠΑ και αλλού, προβλέπει την αλλαγή lifestyle και διατροφής. Η διατροφή με την ονομασία DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) είναι αρκετά δημοφιλής και φαίνεται να λειτουργεί. Η εν λόγω διατροφή απαγορεύει κάθε είδους τηγανιτές τροφές ενώ συνιστά τα πολλά λαχανικά, φρούτα και χαμηλού λίπους γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, πρόκειται για διατροφή πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο και βασίζεται σε λευκό κρέας όπως πουλερικά, ψάρι, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης. Η ζάχαρη από την άλλη πλευρά δεν έχει καμία θέση στη διατροφή κατά της υπέρτασης αλλά το αλάτι είναι αυτό που πραγματικά είναι σε περιορισμό, με τους ειδικούς της διατροφής να το περιορίζουν στα 2300 mg ημερησίως. 

Τροφές που ισορροπούν την πίεση σε ομαλά επίπεδα:

-Τα μούρα. Συνδυάζονται υπέροχα μέσα σε smoothies ενώ μπορούν να συνοδεύσουν το γιαούρτι ή να καταναλωθούν και μόνα τους. Σύμφωνα με έρευνες σε υπερτασικά άτομα η κατανάλωσή τους για 8 εβδομάδες κατάφερε να μειώσει 5,1% τη συστολική πίεση και 6,3% τη διαστολική πίεση του αίματος. 

-Τα καρύδια. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν καρύδια έχουν χαμηλότερη διαστολική πίεση αίματος και όχι μόνο. Οι λάτρεις των καρυδιών έχουν μικρότερη περιφέρεια μέσης και σημαντικά λιγότερο σπλαχνικό λίπος. Φαίνεται πως είναι πιο θωρακισμένοι απέναντι στην παχυσαρκία και διατηρούν σε ομαλά επίπεδα την αρτηριακή τους πίεση. Τα καρύδια αποτελούν εξαιρετικό σνακ ανάμεσα σε γεύματα, δηλαδή εκεί που θέλεις οπωσδήποτε να καταναλώσεις κάτι γλυκό. 

-Τα λιπαρά ψάρια. Ο σολομός είναι ίσως το πιο λιπαρό από τα ψάρια με έρευνες να αναφέρουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών είναι πολύτιμα για τη διατήρηση χαμηλής πίεσης. 

-Οι φακές. Γνωστές κυρίως για τον σίδηρο, οι φακές είναι πλούσιες και σε κάλιο και σε μαγνήσιο. Η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να εξασφαλίσει χαμηλότερη διαστολική πίεση. Οι τρόποι για να καταναλώσεις φακές είναι αρκετοί. Πέρα από τη γνωστή πια σούπα, υπάρχει η εναλλακτική να φτιάξεις τις φακές σε μορφή σαλάτας, πουρέ ή ακόμη και φακόρυζο. 

 

υπέρτασηΤροφέςυψηλή αρτηριακή πίεση