Προς άρση των μέτρων για τον κορονοϊό λόγω της πτώσης διασωληνωμένων και θανάτων

Η πορεία της επιδημίας κορονοϊού δείχνει σταθερά πτωτική και φαίνεται πως σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να αρθεί το σύνολο των περιορισμών, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους πολίτες. Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με κύριο θέμα την άρση της υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 408 νέες διασωληνώσεις, που αποτελεί τον χαμηλότερο αριθμό αυτών των ασθενών από τις 30 Οκτωβρίου 2021.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος ημερήσιων νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας έχει πλέον υποχωρήσει κάτω από τις 14.700. Η μείωση των νέων διαγνώσεων οι οποίες κατά βάση αφορούν στη μετάλλαξη Όμικρον, μειώνουν και τις νέες νοσηλείες οι οποίες έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα των 300 την ημέρα. Επίσης έχουμε μεγαλύτερο αριθμό εξιτηρίων κι έτσι σταθερά αποσυμπιέζεται το ΕΣΥ.

Μάλιστα πλέον η κάλυψη των απλών κλινών covid στα νοσοκομεία είναι στα επίπεδα του 44% και των ΜΕΘ στο 64%, ενώ ήδη πολλές κλίνες έχουν “επιστρέψει” στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία non covid περιστατικών.

Παράλληλα και ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων δείχνει ιδιαίτερα σημαντική πτώση και φαίνεται να είναι στα επίπεδα των 60 την ημέρα. Να αναφέρουμε ακόμη ότι την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μικρή μείωση του δείκτη θετικότητας στο 5%.

Με βάση όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι επιταχύνεται η υποχώρηση της πανδημίας και έτσι σε λίγες εβδομάδες αναμένεται και η άρση κι άλλων μέτρων.

Σχετικά με τις νεαρές ηλικίες, υπάρχει πλέον αισιοδοξία, αν και η επιδημία εξακολουθεί να πλήττει τα παιδιά δηλαδή άτομα κάτω των 17 ετών. Μάλιστα την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε μείωση των νέων κρουσμάτων στη συγκεκριμένη ηλικία, τα οποία έφτασαν στα 31.400 από περίπου 41.000.

Επισημάνσεις Θάνου Πλεύρη

Όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξή τους στο capital.gr ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, συνολικά σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε μία ύφεση της πανδημίας. Παρόλο που ανοίγουν οι οικονομίες τα κρούσματα πέφτουν. Οι σκληροί δείκτες απομειώνονται και αυτοί αλλά προφανώς θέλουν έναν περισσότερο χρόνο.

“Ήδη είμαστε πάνω από 200 διασωληνωμένους λιγότερους, ενώ και οι θάνατοι πέφτουν. Κυρίως οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αφορούν την πίεση που αισθανθήκαμε από το κύμα της Δέλτα. Η Όμικρον μας παρέχει μία αισιοδοξία, όχι εφησυχασμό, αλλά μία αισιοδοξία, ότι πρόκειται για μία μετάλλαξη μεταδοτική μεν, αλλά λιγότερο νοσηρή. Και επειδή βλέπουμε ότι σιγά-σιγά και η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, συγκριτικά με το επίπεδο του Σεπτεμβρίου, κατά την εκτίμηση και των ειδικών, τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες συνεχώς θα ερχόμαστε κοντά στην κανονικότητα. Ήδη μέσα στο Μάρτιο θα αρθούν τα περισσότερα μέτρα που υπάρχουν και θα πάμε σε ένα κανονικό Πάσχα και καλοκαίρι κοντά στην κανονικότητα τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός γιατί δεν ξέρουμε πως μπορεί να γυρίσει η πανδημία το φθινόπωρο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

μάσκεςθάνατος από κορονοϊόΘάνος Πλεύρηςκρούσματα κορονοϊούΕΟΔΥμέτρα πρόληψης