5 απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα για τις ραγάδες πρωκτού

1.  Οι ραγάδες  πρωκτού μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο;

ΟΧΙ. Προκαλούν πόνο, αλλά όχι καρκίνο. Οι πρωκτικές ραγάδες μπορεί να οφείλονται σε δυσκοιλιότητα ή παρατεταμένη διάρροια, σε παχυσαρκία, τοκετό,  αλλά και σε φλεγμονώδεις διαταραχές του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn.   Δεν μπορούν όμως να προκαλέσουν καρκίνο (άμεσα).  Παρουσιάζονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, άνδρες και γυναίκες ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των πρωκτικών ραγάδων, μπορεί να εμμένουν για μήνες ή και χρόνια.  Είναι επώδυνες και ενοχλητικές, μπορεί να είναι χρόνιες και συχνά ο πόνος να επιδεινώνεται με την αφόδευση.  Μπορεί να προκληθεί αιμορραγία, ενώ η φαγούρα, το κάψιμο και η δυσφορία είναι συμπτώματα που συχνά παρουσιάζονται.  Εντοπίζονται με κλινική εξέταση, ενώ η πλειοψηφία τους δεν χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, αλλά θεραπεύονται συνήθως όταν αντιμετωπισθεί η (αιτία).

(Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει μετάπλαση των κυττάρων και κατά συνέπεια καρκίνο. Άρα δεν προκαλεί η ραγάδα καρκίνο αλλά έμμεσα μια χρόνια ραγάδα που κατά συνέπεια δημιουργεί χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο)

2. Υπάρχουν αλοιφές για την ραγάδα του πρωκτού;

ΝΑΙ, ο χειρουργός θα σας συστήσει καταπραϋντικές αλοιφές ή φάρμακα που χαλαρώνουν τους πρωκτικούς μυς και (επιταχύνουν την επούλωση).

3. Πρέπει να κάνω ειδική διατροφή  για την ραγάδα του πρωκτού;

ΝΑΙ.  Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες θα βοηθήσει να καταπολεμήσετε την δυσκοιλιότητα που τις προκαλεί (όπως επίσης και την δημιουργία σκληρών κοπράνων που τραυματίζουν τον πρωκτό). Απαραίτητο είναι να πίνετε πολύ νερό και να βάλετε στη ζωή σας την  τακτική σωματική άσκηση.

4.  Μπορώ να κάνω κάτι για την πρόληψη ραγάδας πρωκτού;

ΝΑΙ. Εκτός από την διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και την ενυδάτωση του οργανισμού, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η υγιεινή μετά την αφόδευση.  Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το χαρτί τουαλέτας με «μαλακό» τρόπο, ενώ συχνά τα μωρομάντηλα βοηθούν

5. Μπορεί η ραγάδα πρωκτού να προκληθεί από άγχος

ΝΑΙ. Γιατί με το άγχος προκαλεί σπασμό στον σφιγκτήρα και επιπλέον, επιδεινώνει την δυσκοιλιότητα. Πιο συχνά βέβαια, εμφανίζεται άγχος στον ασθενή εξαιτίας της ραγάδας πρωκτού, αφού ο πόνος και η ενόχληση είναι σχεδόν καθημερινή και τον κάνει να υποφέρει, δημιουργώντας του άγχος.

 

 

 

 

Ευχαριστούμεγια τις πληροφορίες τον Δρ. Σπύρο Αυλωνίτη, Γενικό Χειρουργό

 

 

ραγάδα πρωκτού