5 ερωτήσεις και 5 απαντήσεις για τον ασθενή που διαγνώσθηκε με καρκίνο θυρεοειδούς την εποχή του κοροναϊού

«Mην πιστεύετε χωρίς να ρωτάτε τον ειδικό»:    25 Μαίου- Μήνας Εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας  του Θυρεοειδούς

H 25 Mαίου εχει οριστεί ως Παγκόσμια ημέρα Θυρεοειδούς από το 2008 αρχικά με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ). Στην συνέχεια υιοθετήθηκε και από άλλες ιατρικές εταιρείες ανά την υφήλιο.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των διαταραχών του θυρεοειδούς, γεγονός που σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της πανδημίας του Κορωνιού. Ως εκ τούτου,η πανδημία   αυξάνει τις ανησυχίες στους πάσχοντες από καρκίνο θυρεοειδούς αλλά συγχρόνως θέτει και καινούργια ερωτήματα που ζητούν καθοδήγησή από τον ενδοκρινολόγο, για την ασφαλή επίλυσή τους.

Δεδομένου ότι ο καρκίνος θυρεοειδούς φαίνεται να είναι από τους καρκίνους, του οποίου η συχνότητα συνεχίζει να αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο,παρόλο ότι επικρατεί διχογνωμία σχετικά με το αν η αύξηση αυτή είναι πραγματική, ή αν είναι αποτέλεσμα της ταχύτερης και πιο αποτελεσματικής ανίχνευσης μικρότερων σε μέγεθος καρκινωμάτων,Η  πανδημία του κορονωιού, όμως πυροδότησε εντονότερη ανησυχία σχετικά με τους προβληματισμούς που ήδη υπήρχαν για τον καρκίνο του Θυρεοειδούς.

Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα και σημαντικά ερωτήματα που τ΄ίθενται από τους ασθενείς;

Απαντούν οι:  

  • Δρ.Ελένη Α Κανδαράκη, ΜD,PhD,MRCP(UK),  Ενδοκρινολόγος –Διαβητολόγος, Συνεργάτης Τμήματος Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη Ομίλου Υγεία
  • Eυανθία Διαμάντη, Ενδοκρινολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Δ/ντρια Τμήματος Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη Ομίλου Υγεία

 

1) Είναι ασφαλές να καθυστερήσω τη βιοψία του όζου του θυρεοειούς  μου;

Οι περισσότεροι θυρεοειδικοί όζοι είναι καλοήθεις (όχι καρκινωματώδεις) αλλά κάποιοι όζοι, που έχουν ύποπτα χαρακτηριστικά, κατά την κρίση του ενδοκρινολόγου,μπορεί να πρέπει να υποβληθούν σε βιοψία. Συνεπώς, οι προτεραιότητες θα πρέπει να καθορίζονται από τον θεράποντα ενδοκρινολόγο έτσι ώστε να τίθενται οι σωστές προτεραιότητες  και να αξιολογείται ο ασφαλέστερος χρόνος για την βιοψία του όζου, εκτός και αν ο κλινικός γιατρός συνιστά την άμεση αφαίρεσή τους.

2) Είναι οι ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς σε μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης από COVID-19 επειδή είναι ανοσοκατεσταλμένοι;

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους τύπους καρκίνου, η πλειονότητα των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς δεν λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή άλλη θεραπεία που θα καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και να τους προκαλεί ανοσοκαταστολή. Προηγηθείσα διάγνωση καρκίνου του θυρεοειδούς και η λήψη θυρεοειδικών ορμονών δεν είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τη λοίμωξη από COVID-19 ή για σοβαρότερη νόσηση.

Οι σπάνιες περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς που λαμβάνουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς, θεωρούνται υψηλότερου κινδύνου για σοβαρή ασθένεια λόγω του COVID-19.

3) Είναι ασφαλές να καθυστερήσει το χειρουργείο του θυρεοειδούς λόγω της πανδημίας COVID 19;

Η  θεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του όγκου του θυρεοειδούς. Λόγω της τρέχουσας πανδημίας COVID-19, πολλές χειρουργικές επεμβάσεις που είχαν προγραμματιστεί για καρκίνο του θυρεοειδούς έπρεπε να καθυστερήσουν, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την έγκαιρη φροντίδα για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ενώ η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη, οι περισσότεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι πολύ αργά αναπτυσσόμενοι όγκοι και η πιθανότητα επιδείνωσης του καρκίνου του θυρεοειδούς εάν η χειρουργική επέμβαση καθυστερήσει  ,κατά περίπτωση ,μερικούς μήνες είναι εξαιρετικά χαμηλή. Αυτό ισχύει ακόμη και αν υπάρχει εξάπλωση του καρκίνου του θυρεοειδούς στους τοπικούς λεμφαδένες στον τράχηλο.

Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς θα ήταν απαραίτητη και θα πρέπει να εκτελείται επειγόντως σε ασθενείς με πιεστικά συμπτώματα λόγω του μεγέθους του όγκου του θυρεοειδούς, όπως δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση, σε καρκίνους που εισβάλλουν σε άλλα μέρη του τραχήλου ή εάν η βιοψία δείξει επιθετικές μορφές του καρκίνου του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένου του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς και του του μυελοειδούς καρκίνου.

4) Είναι ασφαλές να καθυστερήσει η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο λόγω της τρέχουσας πανδημίας COVID-19;

Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (RAI) χρησιμοποιείται συχνά για ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς μετά από χειρουργική επέμβαση και συνήθως περιλαμβάνει αρκετές επισκέψεις σε γιατρό ή σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Αυτές οι θεραπείες επαναπρογραμματίζονται συχνά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας COVID-19, προκαλώντας ανησυχία για αυτές τις καθυστερήσεις στους ασθενείς που έχουν προγραμματιστεί να λάβουν θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο( RAI).

Το RAI χρησιμοποιείται συχνά για την εξάλειψη οποιουδήποτε υπολειπόμενου ιστού θυρεοειδούς ή για τη μείωση της πιθανότητας υποτροπής ακόμη και όταν φαίνεται να έχει αφαιρεθεί χειρουργικά όλος ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Οι καθυστερήσεις έξι μηνών ή και περισσότερο δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την πορεία του καρκίνου του θυρεοειδούς στους ασθενείς. Ως εκ τούτου, οι μικρές καθυστερήσεις που αναμένονται έως ότου τελειώσει η τρέχουσα πανδημία COVID-19 είναι απίθανο να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με RAI.

Γενικά, η θεραπεία με RAI είναι πιο επείγουσα για ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του θυρεοειδούς, που έχουν απομακρυσμένες μεταστάσεις στους πνεύμονες ή σε άλλα μέρη του σώματος, ιδιαίτερα εάν έχει παρατηρηθεί αύξηση των μεταστάσεων. Ο ενδοκρινολόγος  θα συμβουλεύσει εάν είναι καλύτερο να καθυστερήσει τη θεραπεία RAI ή να προχωρήσει στη θεραπεία παρά την τρέχουσα πανδημία.

5) Ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς και εμβολιασμένοι κατά του COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο

Σύντομη και σαφής απάντηση είναι όχι, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο και πρέπει να εμβολιασθούν άμεσα  και κυρίως να υπακούουν σταθερά στην τήρηση των  υγειονομικών μέτρων.

 

 

 

  

 

.

 

  

θυρεοειδής και κορονοϊόςκαρκίνος θυρεοειδούς