5,2 δις ευρώ ο προϋπολογισμός για την Υγεία το 2023 – 450 εκ ευρώ όφελος στη φαρμακευτική δαπάνη από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης

Με επιπλέον 1,4 δις ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2019 και 440 εκατομμύρια περισσότερα συγκριτικά με πέρυσι, θα μπει το 2023 για την Υγεία. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τη νέα χρονιά η συνολική χρηματοδότηση για την Υγεία θα ανέλθει σε 5,2 δις ευρώ.

Οι δράσεις του υπουργείου Υγείας είναι πολυεπίπεδες και αφορούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την πρόληψη, την ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ ενώ με συγκεκριμένες κινήσεις επιδιώκεται “τακτοποίηση” των δαπανών για τα φάρμακα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πλεύρης:

  • 254 εκ ευρώ με δυνατότητα προσαύξησης 130 εκ παρέχονται σε πέντε βασικά προληπτικά προγράμματα μέσω του προγράμματος “Σπύρος Δοξιάδης”. Τα προγράμματα αφορούν στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Ήδη τα αποτελέσματα του σχεδίου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο έχουν αρχίσει να φαίνονται. Από τις 60.000 μαστογραφίες που έχουν διενεργηθεί, περισσότερες από 4000 γυναίκες έχουν βρεθεί με πρώιμα ευρήματα.

  • 272 εκ ευρώ διατίθενται για την κτηριακή αναβάθμιση και τον εξοπλισμό 157 κέντρων υγείας, αναβαθμίζοντας πλήρως την ΠΦΥ.

  • 380 εκ διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κτηριακή και υλικοτεχνική αναβάθμιση 80 νοσοκομείων με αλλαγή όλων των ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) και άλλα 55 εκ για τις δομές ψυχικής υγείας.

  • 278 εκ ευρώ προβλέπονται για την Ψηφιακή Υγεία και τον ηλεκτρονικό φάκελο των πολιτών.

  • 10% είναι μεσοσταθμικά η αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Παράλληλα, δίνονται σημαντικά μηνιαία επιδόματα. Ενδεικτικά, 400 ευρώ σε αναισθησιολόγους, 250 ευρώ για το ΕΚΑΒ, έως 690 ευρώ για γιατρούς των ΜΕΘ.

Οφελος 450 εκατομμύρια ευρώ για φάρμακα από τους κλειστούς προϋπολογισμούς

Σημαντικές εκπτώσεις, συνολικά κατά 450 εκατομμύρια ευρώ (για ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία), έχει πετύχει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης στο πεδίο της φαρμακευτικής δαπάνης. Οπως είπε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή, το 2022 κλείνει έχοντας ολοκληρώσει 920 εκ κλειστούς προϋπολογισμούς, 750 εκ για τον ΕΟΠΥΥ με όφελος 348 εκ. και 170 εκ. για τα νοσοκομεία με περίπου 80 εκ. όφελος εντάσσοντας όλες τις νέες θεραπείες και χωρίς να αποχωρήσει κανένα φάρμακο. “Με μείωση τιμών, διαπραγματεύσεις, κλειστούς προϋπολογισμούς στα ΦΥΚ και έλεγχο της κατανάλωσης μειώνουμε την υπέρβαση προς όφελος του πολίτη”, ανέφερε.

Οσον αφορά στον κλινικοεργαστηριακό τομέα, εκπρόσωποι του οποίου προβαίνουν σε αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες για υπέρογκο clawback που φέρνει τις επιχειρήσεις ένα βήμα πριν το κλείσιμο, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι το 2022 μεταφέρθηκαν 57 εκ ευρώ στον συγκεκριμένο κλάδο, ενώ με πρόσφατη απόφαση αναμένεται η ενίσχυσή τους με επιπλέον 15 εκ ευρώ.

Ο κλάδος βέβαια κάνει λόγο για “μαύρα Χριστούγεννα”. “Ως γνωστόν, ο ΕΟΠΥΥ πριν πληρώσει τους παρόχους υγείας υπολογίζει τη συνολική δαπάνη που έχει καταθέσει ο κλάδος και θέλει να αποζημιωθεί για αυτά για τον μήνα που είναι να πληρωθεί από τον Οργανισμό, αφαιρεί το προϋπολογισθέν budget για την εκάστοτε κατηγορία παρόχου υγείας και το υπολειπόμενο ποσό το κουρεύει οριζόντια. Βάσει αυτής της διαδικασίας, χθες κοινοποιήθηκε στα διαγνωστικά εργαστήρια και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς το claw back για τον μήνα Σεπτέμβριο 2022 που ανήλθε για τις βιοπαθολογικές εξετάσεις, τις αξονικές και τις μαγνητικές τομογραφίες, με ύψος κουρέματος άνω του 47% !”, σημειώνει με χθεσινή ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ.

ΕΟΠΥΥclawbackκλειστοί προϋπολογισμοίΒουλήπροϋπολογισμός