Αυξάνονται οι νοσηλείες λόγω κορονοϊού-Έρχεται νέο κύμα

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των νοσηλειών λόγω κορονοϊού η οποία καταγράφηκε στα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η πορεία των νέων κρουσμάτων κορονοϊού δείχνει ανοδική, επηρεάζοντας και το ΕΣΥ καθώς οι νέες νοσηλείες ξεπερνούν πλέον τις 190 ημερησίως ενώ και ο δείκτης θετικότητας σημειώνει άνοδο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ένα νέο κύμα προς το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεσπάσει, και δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι η σχετική σταθεροποίηση των κρουσμάτων αποτελεί ένδειξη ότι ο κορονοϊός είναι σε αποδρομή. Οι καθημερινές νέες διαγνώσεις βρίσκονται στα επίπεδα των 8.000 και το σημαντικότερο είναι η διαπίστωση ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt διατηρείται κοντά στο 1. Να πούμε ακόμη πως και από την ανάλυση των λυμάτων φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο.

Όπως έχουμε αναφέρει, το σημείο κλειδί της ανησυχίας των υγειονομικών αρχών, είναι η πίεση στο ΕΣΥ. Μέχρι αυτή τη στιγμή παρά την αύξηση των σοβαρών περιστατικών η ανησυχία αυτή είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ σημείωνε ότι: Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.351 ασθενείς (7μεροςμ.ό.: 193, 23% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 968 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 138, 10% εβδομαδιαία μεταβολή). Επίσης ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 74 (58.1% άνδρες) με διάμεση ηλικία 73 έτη και το 95.9% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αντίστοιχα μία εβδομάδα πριν αναφέρονταν ότι “Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.102 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 157, 3% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 881 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 126, 3%εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 62 (58.1% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 96.8% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70ετών και άνω.

Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι έχουμε σημαντική αύξηση των νέων εισαγωγών και ότι στα νοσοκομεία συντηρείται ένας σημαντικός αριθμός περιστατικών με κορονοϊό. Επίσης δεν είναι τυχαία η αύξηση των νεκρών που μέσα σε μια εβδομάδα ξεπέρασαν και πάλι τους 100. Πάντως οι υγειονομικές αρχές τονίζουν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Δείκτης μεταδοτικότητας

Το αναφέραμε και παραπάνω, ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας μειώθηκε ελαφρά και σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, έφτασε το 0,97 από 1,09, μια εβδομάδα πριν.

Εδώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η παράμετρος ελέγχου δηλαδή τα τεστ. Την εβδομάδα που πέρασε, το ποσοστό θετικότητας ήταν 7,96% σε σύνολο 694.171 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 99.167 δείγματα (-1% εβδομαδιαία μεταβολή).

Παρατηρείται αύξηση της θετικότητας παράλληλα με τη διατήρηση των τεστ, κάτι που δείχνει πως η πανδημία διατηρείται στην Ελλάδα και έχει ανοδική τάση.

ΕΟΔΥΕΣΥκρούσματακορονοϊόςRtνοσηλείες