6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σύντομες παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι παύσεις προκαλούν μερική διέγερση από τον ύπνο και αποτρέπουν μια καλή νυχτερινή ανάπαυση. Ακολουθούν μερικές συνηθισμένες ερωτήσεις και απαντήσεις που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε περισσότερα σχετικά με την άπνοια ύπνου.

1/ Τι προκαλεί άπνοια ύπνου;

Η υπνική άπνοια μπορεί να συμβεί εάν ο αεραγωγός παρεμποδιστεί ενώ κοιμάστε. Μπορεί να οφείλεται στη φυσική δομή του ανθρώπου ή σε ιατρικές καταστάσεις. ο  Αυτές περιλαμβάνουν παχυσαρκία, μεγάλες αμυγδαλές, ενδοκρινικές διαταραχές, νευρομυϊκές διαταραχές, καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, ορισμένα γενετικά σύνδρομα και πρόωρο τοκετό.

2/ Ποια είναι τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας;

Ένα από τα κύρια συμπτώματα της υπνικής άπνοιας είναι το ροχαλητό. Αν και είναι σημαντικό να καταλάβουμε, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι που ροχαλούν άπνοια ύπνου. Πιθανόν ο σύντροφος να παρατηρήσει ότι η αναπνοή σας σταματά περιοδικά για σύντομα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεδομένου ότι τα άτομα με άπνοια ύπνου έχουν διαταραγμένο ύπνο, συχνά έχουν υπερβολική ημερήσια υπνηλία και μπορεί να έχουν πρωϊνούς πονοκεφάλους, ξηροστομία, μειωμένη λίμπιντο και συγκέντρωση

3/ Πώς μπορώ να ξέρω στα σίγουρα αν έχω άπνοια ύπνου;

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα αν έχετε άπνοια ύπνου είναι να πραγματοποιήσετε μια μελέτη ύπνου. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικό ύπνου ή σε κέντρο μελέτης ύπνου. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρακολουθείται η δραστηριότητα του εγκεφάλου σας, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, τους καρδιακούς παλμούς και τα πρότυπα αναπνοής ενώ κοιμάστε. Τα αποτελέσματα της μελέτης βοηθούν το γιατρό σας να κάνει μια ακριβή διάγνωση.

4/ Ποιες αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει η υπνική άπνοια;

Η υπνική άπνοια μειώνει την ποιότητα του ύπνου σας, η οποία μπορεί να έχει σωρευτικό αποτέλεσμα. Η στέρηση ύπνου μπορεί να έχει διάφορες συνέπειες, όπως προβλήματα μνήμης, προβλήματα συγκέντρωσης και διαταραχές της διάθεσης. Μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητές σας να έχετε ένα ατύχημα κατά την οδήγηση.

Επιπλέον, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος και για άλλες διαταραχές στην υγεία όπως άσθμα, κολπική μαρμαρυγή,  διαταραχή στις γνωστικές και συμπεριφορικές διαταραχές ενώ στα παιδιά, η υπνική άπνοια  έχει συσχετιστεί με μαθησιακές δυσκολίες. Επιπλέον, αναφέρονται ως επιπτώσεις και ασθένειες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, όπως αθηροσκλήρωσηκαρδιακές προσβολέςκαρδιακή ανεπάρκεια, δυσκολία στον έλεγχο υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό επεισόδιο.  Ακόμα, οφθαλμικές διαταραχές, όπως γλαύκωμαξηροφθαλμία επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

5/ Παράγοντες κινδύνου;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για την άπνοια ύπνου. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως οι ανθυγιεινές συνήθειες και τα περιβάλλοντα του τρόπου ζωής, μπορούν να αλλάξουν. Άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και η γενετική, η φυλή και η εθνικότητα και το φύλο, δεν μπορούν να αλλάξουν. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη άπνοιας ύπνου.

Ηλικία: Η υπνική άπνοια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε. Σε νεότερους ενήλικες, η άπνοια ύπνου είναι πιο συχνή στους άνδρες από ό, τι στις γυναίκες, αλλά η διαφορά μειώνεται αργότερα στη ζωή. Οι φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ελέγχει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου εξηγούν εν μέρει τον αυξημένο κίνδυνο καθώς μεγαλώνετε. Ένας άλλος πιθανός λόγος είναι ότι καθώς γερνάμε, συσσωρεύεται περισσότερος λιπώδης ιστός στο λαιμό και τη γλώσσα. 

Ανθυγιεινές συνήθειες τρόπου ζωής:  Η κατανάλωση αλκοόλ, καπνίσματος και υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υπνική άπνοια.

  • Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τη χαλάρωση των μυών στο στόμα και το λαιμό, κλείνοντας τον άνω αεραγωγό. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ελέγχει τον ύπνο ή τους μυς που εμπλέκονται στην αναπνοή.
  • Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον άνω αεραγωγό, επηρεάζοντας την αναπνοή, ή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ελέγχει τον ύπνο ή τους μυς που εμπλέκονται στην αναπνοή.
  • Τα ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άπνοια ύπνου.

Οικογενειακό ιστορικό: Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει το οικογενειακό ιστορικό ως παράγοντα κινδύνου για άπνοια ύπνου, αλλά η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Μελέτες σε δίδυμα έχουν δείξει ότι η άπνοια ύπνου μπορεί να κληρονομηθεί. Μερικά από τα γονίδια που σχετίζονται με την άπνοια ύπνου σχετίζονται με τη δομική ανάπτυξη του προσώπου και του κρανίου και με τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ελέγχει τον ύπνο και την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ορισμένα γονίδια συνδέονται επίσης με την παχυσαρκία και τη φλεγμονή.

Φυλή ή εθνικότητα: Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υπνική άπνοια είναι πιο συχνή μεταξύ των μαύρων, των ισπανόφωνων και των ιθαγενών Αμερικανών από ό, τι μεταξύ των λευκών.

6/ Πώς αντιμετωπίζεται η υπνική άπνοια;

Εάν διαγνωστείτε με άπνοια ύπνου, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει συστάσεις για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε έναν ανοιχτό αεραγωγό κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια αναπνευστική συσκευή, όπως μια μηχανή θετικής πίεσης αεραγωγών (PAP). Μιλήστε με το γιατρό σας. Ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της υπνικής άπνοιας και τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας, άλλες θεραπείες μπορεί να είναι δυνατές.

Για να βοηθήσει στον έλεγχο ή τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να υιοθετήσετε δια βίου αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής.

  • Κάντε υγιεινές διατροφικές επιλογές. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τον περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλ, ειδικά πριν από τον ύπνο.
  • Αποκτήστε τακτική σωματική δραστηριότητα.
  • Στοχεύστε σε ένα υγιές βάρος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την άπνοια ύπνου σε άτομα που διαγνώστηκαν επίσης με παχυσαρκία.
  • Αναπτύξτε υγιεινές συνήθειες ύπνου. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει γενικές υγιεινές συνήθειες ύπνου, οι οποίες περιλαμβάνουν τη λήψη της συνιστώμενης ποσότητας ύπνου με βάση την ηλικία σας.
  • Σταματήστε το κάπνισμα.
υπνική άπνοια