6 πράγματα που πρέπει να κάνετε για την προστασία του δέρματός σας όταν γυμνάζεστε

Ακριβώς όπως η άσκηση είναι καλή για τους μύες, είναι επίσης καλή για την υγεία του δέρματός σας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2015 στο Aging Cell  δείχνει ότι τόσο η άσκηση αντοχής όσο και η αερόβια προπόνηση υψηλής έντασης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη μείωση των σημείων γήρανσης στο δέρμα.

Η μείωση του στρες είναι ένας βασικός λόγος για να παραμείνετε σε φόρμα. Μια ανασκόπηση από τον Δεκέμβριο του 2016 στο Current Behavioral Neuroscience Reports  σημείωσε ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του στρες – το οποίο, όταν είναι χρόνιο, μπορεί να συμβάλει στη γήρανση του δέρματος και να επιδεινώσει τις δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και η ακμή.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το δέρμα σας πριν να ξεκινήσετε τη γυμναστική σας:

  1. Βάλτε αντηλιακό

Εάν γυμνάζεστε έξω, μην ξεχάσετε να εφαρμόσετε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος τουλάχιστον SPF 30, λέει η Deirdre Hooper, MD , πιστοποιημένη δερματολόγος στο Audubon Dermatology στη Νέα Ορλεάνη και αναπλ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας και στο Πανεπιστήμιο Tulane.  Αυτή η συμβουλή ισχύει ακόμη και αν κάνετε γυμναστική σε χώρο  με παράθυρα που αφήνουν να μπαίνει εξωτερικό  φως.

Επειδή πιθανότατα θα ιδρώνετε, και ειδικά αν κάνει πολύ ζέστη, βεβαιωθείτε ότι το SPF σας είναι επίσης αδιάβροχο.   Η ετικέτα πρέπει επίσης να αναφέρει πόσα λεπτά το προϊόν είναι ανθεκτικό στο νερό και στον ιδρώτα.

Εφαρμόστε το στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και το πίσω μέρος του λαιμού. Το τελευταίο είναι το σημείο που οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν, και αυτοί είναι συχνά οι άνθρωποι που εκπλήσσονται όταν βλέπουν σημάδια γήρανσης, όπως ο αποχρωματισμός, να εμφανίζονται στα τέλη της δεκαετίας του τριάντα και σαράντα.

  1. Μην ανησυχείτε για το μακιγιάζ σας πριν γυμναστείτε και ιδρώσετε!

Αυτό μπορεί να σας κάνει εντύπωση, αλλά η Δρ Hooper λέει ότι είναι εντάξει να παραλείψετε να πλένετε το πρόσωπό σας πριν από την προπόνηση. «Θα ιδρώσετε και πιθανόν να χαλάσει λίγο το μακιγιάζ, αλλά δεν είναι κακό να έχετε μακιγιάζ στο πρόσωπό σας κατά τη διάρκεια της άσκησης».

Ένα πράγμα που δεν θέλετε στο πρόσωπό σας είναι μια βαριά ενυδατική κρέμα. «Ορισμένες ενυδατικές κρέμες βάζουν ένα φράγμα στο δέρμα που εμποδίζει τον ιδρώτα να βγει και μπορεί να φράξουν τους πόρους,  λέει η Charisse Dolitsky, MD , δερματολόγος στο Schweiger Dermatology Group στο Long Island της Νέας Υόρκης και κλινικός βοηθός καθηγ. δερματολογίας στο SUNY Downstate.

  1. Μετά την άσκηση, κάντε ντους για να φύγει όλος ο ιδρώτας

Αν θέλετε να μείνετε όλη μέρα με το ίδιο κολάν ή φόρμα που χρησιμοποιείτε για την γυμναστική, καλύτερα να το ξανασκεφθείτε.  «Η εφίδρωση δημιουργεί ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων», λέει η Δρ. Hooper.  Τουλάχιστον, κάντε ένα ντους για να αφαιρέσετε τον ιδρώτα και τα μικρόβια.  Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν είστε επιρρεπείς στην ακμή,  Κατά κανόνα, αλλάξτε τα ρούχα σας. Αν υποφέρετε από ακμή που επιμένει, καλύτερα να δείτε έναν δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να προτείνει ισχυρότερες επιλογές  για να καθαρίσετε το δέρμα σας.

  1. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο, όπως ντους, τουλάχιστον, φροντίστε να πλύνετε το πρόσωπό σας μετά την προπόνηση

Εάν δεν κάνετε ντους στο γυμναστήριο, τουλάχιστον καθαρίστε το πρόσωπό σας πριν ετοιμαστείτε να φύγετε. Επιλέξτε ένα απαλό ή ήπιο καθαριστικό κι αν βιάζεστε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαντηλάκι προσώπου.   Στη συνέχεια, βάλτε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα.

  1. Εφαρμόστε μία στρώση αντιηλιακού αμέσως μετά (μπορείτε και με χρώμα)

Ναι, έχετε ακούσει ξανά και ξανά ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό γιατί προστατεύει από τις επιβλαβείς ακτίνες. Μπορείτε να επιλέξετε ένα αντιηλιακό με χρώμα.  Έρευνα δείχνει ότι το χρωματισμένο αντηλιακό μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες του φωτός του εσωτερικού χώρου, σύμφωνα με το τεύχος Νοεμβρίου 2017 του Journal of Investigative Dermatology

  1. Ακριβώς όπως αφήνετε τους μυς σας να χαλαρώσουν μετά την άσκηση, κάντε το ίδιο και με το δέρμα σας

Ξέρετε ότι πρέπει να κρυώσετε τους μυς σας μετά την άσκηση; Το ίδιο χρειάζεται και το πρόσωπό σας.   Ακριβώς όπως προστατεύετε το δέρμα σας από την υπεριώδη βλάβη από τον ήλιο, θα πρέπει επίσης να προστατεύσετε την επιδερμίδα σας από τη θερμική ενέργεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά από παρατεταμένη έκθεση στη θερμότητα, όπως ένα μάθημα γιόγκα.   Ευτυχώς, είναι σχετικά εύκολο. Απλά πλύνετε το πρόσωπό σας με δροσερό νερό εάν βρίσκεστε εν κινήσει ή εφαρμόστε μια μάσκα ψύξης στο σπίτι.

 

προστασία δέρματοςιδρώταςγυμναστική