6 τρόποι για να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας

Η αυτοπεποίθηση είναι το αίσθημα εμπιστοσύνης στις ικανότητες, τις ιδιότητες και την κρίση του ατόμου. Είναι σημαντική για την υγεία και την ψυχολογική ευεξία και μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε επιτυχημένοι στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή.

Οφέλη από την αυτοπεποίθηση

Το να έχει ένα άτομο αυτοπεποίθηση, μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη και να έχει θετικές επιπτώσεις στο σπίτι, στη δουλειά και στις σχέσεις:

  • Καλύτερη απόδοση: Αντί να σπαταλάτε χρόνο και ενέργεια ανησυχώντας ότι δεν είστε αρκετά καλοί, μπορείτε να αφιερώσετε την ενέργειά σας στις προσπάθειές σας.
  • Υγιείς σχέσεις: Η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας δεν επηρεάζει μόνο το πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας, αλλά σας βοηθά να κατανοήσετε και να αγαπήσετε καλύτερα τους άλλους. Σας δίνει επίσης τη δύναμη να απομακρυνθείτε εάν δεν παίρνετε αυτό που σας αξίζει.
  • Είστε ανοιχτοί να δοκιμάσετε νέα πράγματα: Όταν πιστεύετε στον εαυτό σας, είστε πιο πρόθυμοι να δοκιμάσετε νέα πράγματα
  • Ανθεκτικότητα : Η πίστη στον εαυτό σας μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητά σας ή την ικανότητά σας να ανταποκριθείτε σε τυχόν προκλήσεις ή αντιξοότητες που αντιμετωπίζετε στη ζωή.

Πως μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας 

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας. Είτε δεν έχετε εμπιστοσύνη σε έναν συγκεκριμένο τομέα είτε αγωνίζεστε να αισθανθείτε σίγουροι για οτιδήποτε, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν:

1. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Είτε συγκρίνετε την εμφάνισή σας με τους φίλους σας στο Facebook είτε συγκρίνετε τον μισθό σας με το εισόδημα του φίλου σας, οι συγκρίσεις δεν είναι υγιείς. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences βρήκε μια άμεση σύνδεση μεταξύ του φθόνου και του τρόπου με τον οποίο αισθάνεστε για τον εαυτό σας. 3

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που συνέκριναν τον εαυτό τους με άλλους αντιμετώπιζαν φθόνο. Και όσο περισσότερο φθόνο βίωναν, τόσο χειρότερα ένιωθαν για τον εαυτό τους.

Αν νιώθετε ζήλια για τη ζωή κάποιου άλλου, υπενθυμίστε στον εαυτό σας τις δικές σας δυνάμεις και επιτυχίες. Κρατήστε ένα συνεχές  ημερολόγιο ευγνωμοσύνης  για να σας βοηθήσει να εστιάσετε στη δική σας ζωή και όχι στη ζωή των άλλων.

Όταν παρατηρείτε ότι κάνετε συγκρίσεις, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτό δεν είναι χρήσιμο. Ο καθένας τρέχει τον δικό του αγώνα και η ζωή δεν είναι ανταγωνισμός.

2. Να περιβάλλεστε από θετικούς ανθρώπους

Τα άτομα με τα οποία περνάτε χρόνο επηρεάζουν τις σκέψεις και τις στάσεις σας για τον εαυτό σας περισσότερο από όσο νομίζετε. Εάν αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας μετά από παρέα με ένα συγκεκριμένο άτομο, ίσως είναι καιρός να το αποχαιρετίσετε. Να περιβάλλεστε από ανθρώπους που σας αγαπούν και θέλουν το καλύτερο για εσάς.

3. Φροντίστε το σώμα σας

Είναι δύσκολο να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, αν κακομεταχειρίζεστε το σώμα σας. Από την άλλη πλευρά, εάν το κάνετε, τότε ξέροντας ότι κάνετε κάτι θετικό για το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας θα νιώθετε πιο σίγουροι.

Ακολουθούν μερικές πρακτικές αυτοφροντίδας που συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης:

  • Σωστή διατροφή:  έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων επιπέδων αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Όταν τροφοδοτείτε το σώμα σας με τις σωστές τροφές, αισθάνεστε πιο υγιείς, δυνατοί και πιο ενεργητικοί, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας.
  • Άσκηση: Μελέτες δείχνουν σταθερά ότι η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Neuropsychiatric Disease and Treatment  διαπίστωσε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βελτίωσε την εικόνα του σώματος των συμμετεχόντων. Και όταν η εικόνα του σώματός τους βελτιώθηκε, ένιωσαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
  • Διαλογισμός: Περισσότερο από μια πρακτική χαλάρωσης, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης με διάφορους τρόπους. Πρώτον, σας βοηθά να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας. Ο διαλογισμός σας διδάσκει επίσης να σταματήσετε την αρνητική αυτο-ομιλία και να αποσυνδεθείτε από οποιαδήποτε ψυχική φλυαρία που παρεμβαίνει στην αυτοπεποίθησή σας.
  • Ύπνος: ο καλός και ποιοτικός ύπνος έχει συνδεθεί με θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένης της αισιοδοξίας και της αυτοεκτίμησης.

4. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Η αυτοσυμπόνια περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του εαυτού σας με καλοσύνη όταν κάνετε λάθος ή αποτυγχάνεται σε κάτι.   Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την ικανότητα να σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας με συμπονετικό τρόπο με την αυτοπεποίθηση.

5. Εξασκηθείτε στη χρήση αισιόδοξων συζητήσεων για τον εαυτό σας

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε τη συμπόνια για τον εαυτό σας, να ξεπεράσετε την αμφιβολία και να αντιμετωπίσετε νέες προκλήσεις. Από την άλλη πλευρά, η αρνητική αυτο-ομιλία μπορεί να περιορίσει τις ικανότητές σας και να μειώσει την εμπιστοσύνη σας πείθοντας το υποσυνείδητό σας ότι “δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε” ή ότι κάτι είναι “πολύ δύσκολο” και “δεν πρέπει καν να το προσπαθήσετε”.

Δείτε μερικά παραδείγματα που οδηγούν σε έναν θετικό τρόπο σκέψης:

  • Αντί να πείτε στον εαυτό σας “Δεν μπορώ να το διαχειριστώ αυτό” ή “Αυτό είναι αδύνατο”, προσπαθήστε να θυμηθείτε στον εαυτό σας ότι “Μπορείτε να το κάνετε” ή “το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να προσπαθήσω”.
  • Αντί να λέτε στον εαυτό σας “δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά” όταν κάνετε λάθος, υπενθυμίστε στον εαυτό σας “μπορώ να κάνω καλύτερα την επόμενη φορά” ή “τουλάχιστον έμαθα κάτι”.

6. Αντιμετωπίστε τους φόβους σας

Σταματήστε να αναβάλλετε τα πράγματα έως ότου νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ο καλύτερος τρόπος για να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας είναι να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας κατά μέτωπο.  Αν φοβάστε ότι θα ντροπιάσετε τον εαυτό σας ή νομίζετε ότι πρόκειται να μπερδευτείτε, δοκιμάστε το ούτως ή άλλως. Πείτε στον εαυτό σας ότι είναι απλώς ένα πείραμα και δείτε τι θα συμβεί.  Όταν αντιμετωπίζετε τους φόβους σας και δοκιμάζετε δύσκολα πράγματα, θα αποκτήσετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας

Αυτοπεποίθησηκαλή ψυχολογία